20. 05. 2024.
Vesti

Marko Dimić: Razmere izborne krađe u Srbiji počinje da shvata cela Evropa

Avatar
  • February 15, 2024
  • 2 min read
Marko Dimić: Razmere izborne krađe u Srbiji počinje da shvata cela Evropa

“Razmere izborne krađe u Srbiji počinje da shvata cela Evropa. Danas je u bilo kojoj evropskoj i civilizovanoj zemlji neprihavljivo kršenje tajnosti glasanja, grupno glasanje, manipluacija registracijom birača, falsifikovanje potpisa i migracija glasača koji su se dešavali u Srbiji” izjavio je Marko Dimić, predsednik beogradskog izvršnog odbora Stranke slobode i pravde na sastanku komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu.

 

 

Kao jedini predstavnik opozicije u srpskoj delegaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, Marko Dimić je istakao da su “fantomski birači na decembarskim izborima dostigli epske razmere do te mere da su presudno uticali na rezultati izbora u glavnom gradu Beogradu.

Na tim izborima su glasali zvaničnici Republike Srpske koji apsolutno nikako ne mogu imati prebivalište u Beogradu, a Zakonom je dato pravo na glas na lokalnim izborima samo onim licima koji zaista na tom lokalu žive.”

Dimić je zaključio: “Ponosan sam što sam uoči Dana državnosti Republike Srbije, na dan kada se obeležava 188. godina od Sretenjskog ustava koji je izvršio podelu vlasti što je i danas osnov demokratije, branio izbornu volju u Srbiji. Srpska opozicija predvođena koalicijom Srbija protiv nasilja ne poziva bilo koga da se meša u unutrašnje stvari Srbije – mi ćemo se sami izboriti za svoju slobodu.

Srpska opozicija poziva Kongres da blisko sarađuje sa partnerima iz Evropskog parlamenta i Evropske komisije i da pozove srpske vlasti da poštuju preuzete međunarodne obaveze koje se tiču slobodnih izbora. Građani Srbije gledaju u Evropu, očekujući njen glas i podršku. Siguran sam da Evropa neće ostaviti Srbiju, njene građane i demokratiju na cedilu.”

Marko Dimić se prilikom posete Strazburu sastao i sa Stjuartom Diksonom, izvestiocem Kongresa za pitanja izbora, Vladimirom Prebiličem, predsednikom slovenačke opštine Kočevje i šefom političke grupe socijalista, zelenih i progresivnih demokrata u Kongresu, kao i predstavnicima drugih država članica Saveta Evrope.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *