24. 07. 2024.
Vesti Lični stav

Marinković Savović (DVERI): Nedelju zakonski urediti kao neradan dan

Centrala
  • April 16, 2024
  • 2 min read
Marinković Savović (DVERI): Nedelju zakonski urediti kao neradan dan

Dveri smatraju da nedelju treba proglasiti za neradan dan i da svi, koji nisu zaposleni u strateški bitnim oblastima po državu i privredu jedne zemlje, mogu taj dan posvetiti porodici. Odlično bi bilo i da se oko ove teme postigne društveni konsenzus između svih bitnih državnih i društvenih činilaca.

Veoma smo svesni činjenice da nedeljom moraju da rade policija, hitna pomoć, mediji, delovi velikih sistema kakvi postoje u EPS-u poput „Kolubare“ ili benzinskih stanica, kao i restorani i hoteli, pogotovo u turističkim mestima, ali smo isto tako mišljenja da oni koji rade nedeljom ne mogu imati istu dnevnicu kao da se radi o uobičajenom radnom danu u toku sedmice. Sa druge strane, ne vidimo potrebu da rade trgovine (na primer ako Lidl ne radi nedeljom u Austriji ili Nemačkoj, ne vidimo potrebu da radi u Srbiji), butici, trafike ili fabrike svih vrsta koje u svojim sistemima nemaju tzv. visoke peći.

Takođe, smatramo veoma malicioznim stav predsednika Republike Aleksandra Vučića da bi zabrana rada nedeljom kočila srpsku ekonomiju. Prema svim statističkim podacima u poslednje dve godine, građani Srbije, po broju radnih sati, rade više od građana svih drugih evropskih zemalja, odnosno najviše u Evropi. Sa druge strane, zarade zaposlenih u Srbiji i njihov životni standard su među najnižima u Evropi. Takvo stanje u potpunosti razobličava Vučićev stav i govori o činjenici da broj radnih sati radnika u toku nedelje ne znači i najveću produktivnost, niti govori o uspehu ekonomije jedne države.

 

Gordana Marinković Savović
Portparol Srpskog pokreta Dveri

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *