24. 07. 2024.
Vesti Lični stav

Lopandić (SRCE): Vlast Rezoluciju o Srebrenici doživljava lično jer su učestvovali u politici devedesetih

Centrala
  • April 15, 2024
  • 2 min read
Lopandić (SRCE): Vlast Rezoluciju o Srebrenici doživljava lično jer su učestvovali u politici devedesetih

Potpredsednik Srbija centra prof. dr Duško Lopandić izjavio je povodom najavljene Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a o genocidu u Srebrenici da se „vrlo dobro zna ko je lično odgovoran za Srebrenicu” i da su “svi oni osuđeni”.

“Zašto da se sad zločini Mladića, Karadžića i ostalih povezuju sa srpskim narodom? To nigde ne piše u njihovim presudama. Nikada narodi nisu kolektivno odgovorni, već pojedinci, a oni su, u ovom slučaju, već kažnjeni. Naše rukovodstvo rezoluciju doživljava lično jer su učestvovali u politici koja se vodila devedesetih“, rekao je Lopandić u Novom danu na N1.

Komentarišući najave predsednika Vučića da će se Srbija kandidovati za nestalnu članicu SB UN-a ako rezolucija bude usvojena, Lopandić je istakao da se aktivnosti u vezi sa članstvom planiraju godinama unapred.

“To su veoma složene kampanje. Za 2025. smo uveliko zakasnili, sada se već vode kampanje za 2030. godinu. Mislim da je bilo ovakvih ideja i ranije, ali je ovo je sada zgodna prilika Vučiću da ubaci neke pozitivne teme“.

Prema njegovim rečima vlast u Srbiji vodi spoljnu politiku koja je „pasivna i reaktivna“.

“Vučić je pre više od godinu dana najavio neku strategiju spoljne politike u kontekstu Saveta Evrope i onda se razbesneo što ga je neko prevario, samo ne znamo ko. Nigde te strategije do sada. Sve ovo je samo reakcija na nešto što je neko drugi pokrenuo”, rekao je Lopandić.

Govoreći o ponavljanju beogradskih izbora, Lopandić je naveo da se opozicija se bavi suštinskom temom, a to je krađa izbora.

“Ne možete voditi predizbornu kampanju ako ne budete imali minimalnu sigurnost da opet neće biti te krađe. Interes za Srbiju i društvo jeste da se prevaziđe ova kriza. Opozicija se dobro pokazala, i dalje je udružena i verujem da će tako i da se nastavi”, zaključio je Lopandić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *