23. 05. 2024.
Vesti

Lojpur: Organizovanje koncerta na Dan rudara u Aleksincu je uvredljivo

Avatar
  • July 20, 2023
  • 2 min read
Lojpur: Organizovanje koncerta na Dan rudara u Aleksincu je uvredljivo

Prema pisanju medija u Aleksincu će Dan rudara, 6. avgust, biti obeležen folk koncertom.

Portparolka Političke platforme Solidarnost i članica stranke Zajedno, Melanija Lojpur, smatra da ovakva vrsta manifestacije kojom bi trebalo obeležiti Dan rudara, predstavlja smejanje u lice porodicama stradalih rudara za čiju smrt još uvek niko nije odgovarao.

„Organizovati folk koncert u gradu iz kojeg je 6 od 8 rudara koji su poginuli pre samo godinu dana u rudniku Soko kada je i više od 20 rudara povređeno, a čije porodice nisu dobili pravdu koju zaslužuju, u najmanju ruku je uvredljivo“, kaže Lojpur.

Ona dodaje da je ovo samo još jedna u nizu dehumanizujućih praksi koje ova vlast sprovodi, ništeći žrtve i njihove najmilije, kao i njihove preživele kolege.

„Ljudi koji su svoje živote izgubili, radeći jedan od najopsnijih poslova ali i jedan od najtežih zaslužuju najdublje poštovanje kako lokalnih vlasti, tako i republičkih“, rekla je Lojpur.

„Ovu vlast i njene lokalne eksponente treba naučiti da žrtve zaslužuju pijetet.

Reč je o ljudima koji su stradali časno i pošteno vršeći svoj posao.

Na Dan rudara u Aleksincu ne treba praviti folk koncert kako bi se zabavljale „široke narodne mase“ već spomenuti imena poginulih rudara, zahtevati pravdu za njih i njihove porodice, raditi na odgovornosti nadležnih lica i organa, insistirati na većim standardima bezbednosti i zdravlja na radu i pre svega obezbediti sigurnu budućnost porodicama stradalih“, zaključuje Lojpur.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *