24. 05. 2024.
Vesti Svet

Kremlj odgovorio na izveštaj da je Putin ponudio zamrzavanje sukoba u Ukrajini

Avatar
  • February 15, 2024
  • 2 min read
Kremlj odgovorio na izveštaj da je Putin ponudio zamrzavanje sukoba u Ukrajini

Ruski lider nije dao takav predlog SAD, izjavio je portparol Dmitrij Peskov.

dimitrij peskov rusija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medijski izveštaj koji sugeriše da se ruski predsednik Vladimir Putin obratio SAD sa ponudom da zamrzne ukrajinski sukob je lažan, izjavio je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

U utorak je novinska agencija Rojters tvrdila da je Putin kontaktirao Vašington preko posrednika kako bi predložio „prekid vatre u Ukrajini kako bi zamrznuo rat“. Međutim, prema „tri ruska izvora sa saznanjima o diskusijama“, sa kojima agencija tvrdi da je razgovarala, SAD su odbacile tu ideju.

Na pitanje novinara u sredu o izveštaju, Peskov je odgovorio: „Ne, to nije istina“.

U svom intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom prošle nedelje, Putin je rekao da Rusija održava kontakte sa SAD „preko različitih agencija“.

Prema rečima ruskog lidera, Moskva je mnogo puta rekla Vašingtonu da „ako zaista želite da zaustavite [borbe], morate prestati da isporučujete oružje“ Ukrajini.

U tom slučaju, sukob „će biti gotov za nekoliko nedelja. To je to. I onda možemo da se dogovorimo oko nekih uslova pre nego što to uradite“, naglasio je on.

Putin je ponovio da je Rusija i dalje spremna za pregovore sa Ukrajinom, ali da bi do njih došlo, predsednik Volodimir Zelenski bi trebalo barem da poništi svoj ukaz kojim mu se zabranjuje da pregovara sa Moskvom.

Tokom svog govora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošlog meseca, Zelenski je upozorio svoje strane pristalice da ne pokušavaju da pauziraju borbe između Rusije i Ukrajine. „Svaki zamrznuti sukob će se na kraju ponovo rasplamsati“, insistirao je on, dodajući da bi Zapad umesto toga trebalo da isporuči više oružja Kijevu kako bi mogao da postigne „pravedan i stabilan“ mir vojnim putem.

Ranije ove nedelje, Karlson je rekao da je došao do zaključka da Putin „želi da se izvuče“ iz sukoba, ali da što borbe duže traju, manje je verovatno da će ruski lider pristati na kompromis.

Peskov je u nedelju izjavio da će ukrajinska strana, ako se pregovori između Moskve i Kijeva ipak materijalizuju, morati da prizna „novu realnost, ma koliko bolna bila“, očigledno misleći na neuspeh ukrajinske kontraofanzive prošle godine i nedavne dobitke ruskih snaga duž linije fronta.

Izvor: Vostok

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *