20. 05. 2024.
Lični stav Vesti

Kosovski ministar odbrane: Spremni smo za suočavanje sa pretnjom iz Srbije

Centrala
  • April 12, 2024
  • 5 min read
Kosovski ministar odbrane: Spremni smo za suočavanje sa pretnjom iz Srbije

Makedonci je ocenio da razmeštanje brojnih jedinica Vojske Srbije na jugu njene teritorije, u blizini granice sa Kosovom, predstavlja rizik za njegovu zemlju.

On je rekao da Kosovo i druge zemlje u okruženju kao stalnu pretnju bezbednosti vide naoružavanje srpske vojske i nabavku raznih sistema naoružanja od Kine, Rusija i Irana.

On je ocenio da se te radnje zasnivaju na hegemonističkoj i agresivnoj politici Vlade Srbije prema Kosovu i drugim susedima.

“Sve je to jasno rečeno. Nedavno su bile izjave predsednika Vučića da Srbija čeka pravo vreme za vojnu akciju protiv Kosova. Dakle, ovo nas drži na oprezu, ne plašimo se ovih dešavanja, ali nam pokazuje da još treba da unapredimo svoje kapacitete i izgradimo našu vojsku, ne samo da bi se mogli suočiti sa ovom pretnjom, već i da se suočimo s drugim pretnjama koje utiču na bezbednost naše zemlje i naše teritorije”, istakao je Makedonci.

Kosovski ministar odbrane Ejup Makedonci kaže da se Kosovske bezbedonosne snage mogu suočiti sa svakom pretnjom koja bi mogla doći iz Srbije, koja je svoju vojsku u velikom broju rasporedila u blizini granice sa Kosovom.

Ministar Makedonci je u razgovoru za Anadolu govorio o nedavnim tenzijama sa Srbijom, procesu transformacije Kosovskih bezbedonosnih snaga (KBS) u vojsku i planovima za članstvo Kosova u NATO-u, vojnoj pomoći Ukrajini i tursko-kosovskim odnosima u vojnoj oblasti.

“Mi smo uvek spremni. Jedinice KBS-a su spremne protiv svih vrsta pretnji i opasnosti sa kojima naša zemlja može da se suoči”, kazao je i naveo da srpska vojska i žandarmerija imaju 48 operativnih baza u blizini granice s Kosovom.

Proces transformacije KBS-a u vojsku i članstvo Kosova u NATO

Ministar odbrane Kosova naveo je da se Kosovske bezbedonosne snage nalaze u drugoj fazi transformacije u vojsku, s fokusom na povećanje pešadijskog i borbenog kapaciteta za odbranu, dok će se u treću i završnu fazu preći 2025. godine. On dodaje da će u tom kontekstu fokus biti na izgradnji artiljerije, protivvazdušne odbrane (PVO) i kapaciteta borbene podrške do 2028. godine.

Makedonci je istakao da KBS trenutno ima oko četiri hiljade vojnika, među kojima je 55 kosovskih Turaka.

Kako je naveo, članstvo u NATO-u je straški cilj nacionalne bezbednosti Kosova i u tom pravcu je napravljen veliki napredak u skladu s doktrinom NATO-a i opremom i sistemom naoružanja po standardima najmoćnije vojne alijanse.

“Naše nabavke oružja su sa zemljama NATO-a. Mi ne kupujemo ni od jedne zemlje koja nije članica NATO-a. Fokusirali smo se na kupovinu uglavnom iz zemalja s kojima imamo najbliža partnerstva, kao što su SAD, Turkska, Nemačka i druge”, kazao je Maqedonci.

Ističući da je od 2021. do 2023. godine izdvojeno preko 200 miliona evra za nabavku naoružanja i različite opreme u okviru transformacije KBS-a u vojsku, ministar Makedonci je naglasio da je postignut standard članica NATO-a da se izdvaja najmanje dva odsto od bruto domaćeg proizvoda za odbranu.

Makedonci je, takođe, kazao da je status Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO-a nedavno unapređen s nivoa članice posmatrača na pridruženog člana, što predstavlja najviši nivo zastupljenosti pre nego što neka zemlja postane punopravna članica.

Kosovo će pružiti vojnu pomoć Ukrajini

Ministar Makedonci je naveo da je Kosovo uvek spremno da podrži ukrajinsku “pravednu borbu za slobodu” te da je, iako skromna, pomoć koju Kosovo šalje za Ukrajinu u ovim teškim fazama borbe za slobodu važna.

“Vlada Kosova je nedavno odlučila da ponudi dva paketa vojne podrške Ukrajini. Prvi paket biće poslat u Ukrajinu ove nedelje i sastojaće se od taktičkih kamiona, taktičkih vozila i vojnih oklopnih vozila. Drugi paket koji se sastoji od minobacačkih granata 120 mm, 81 mm i 60 mm biće uskoro poslat u Ukrajinu”, naveo je Makedonci.

Specijalne odnosi sa Turskom u vojnoj oblasti

Ministar odbrane Kosova je rekao da su turski vojnici koji služe u okviru Misije KFOR od 1999. godine veoma važni u obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti na Kosovu. Ocenio je da Kosovo sa Turskom ima “specijalne odnose” u vojnoj oblasti, zasnovane na kulturno-istorijskim vezama.

“Imamo jedinice i pojedince koje stalno obučavamo u Republici Turskoj. Turska vojska ima mnogo timova koji pružaju razne obuke jedinicama KBS-a na Kosovu. Imamo veoma dobre odnose i s vojnom industrijom, odnosno vojnim nabavkama. S tim u vezi, potpisali smo vojni okvirni sporazum sa Republikom Turskom početkom ove godine u cilju daljeg povećanja ove saradnje. Sva ova podrška koju Turska pruža odbrambenim kapacitetima naše zemlje zaista je od vitalnog značaja za našu zemlju, tačnije naše Ministarstvo odbrane i KBS, da danas ima visok nivo profesionalizma i da možda bude među najnaprednijim armijama u regionu”, kazao je Makedonci.

Govoreći o dronovima Bayraktar ​​koje je Kosovo kupilo od Turske, Makedonci je naglasio da se procesi testiranja i obuke nastavljaju.

“Sa njima sprovodimo različite aktivnosti i zaista ih vidimo kao osnovnu imovinu KBS-a”, rekao je.

Navodeći da su u inventaru KBS-a turski proizvodi poput protivtenkovskih raketa Omtas i vozila Vuran sa integrisanim sistemom minobacačkog naoružanja 120 mm, Makedonci je dodao da će od SAD-a biti kupljene protivtenkovske rakete Javelin i da se proces nabavke opreme i oružja nastavlja.

Kosovske bezbedonosne snage su uz odgovarajuće zakonske promene započele proces transformacije 2018. i predviđeno je da proces traje 10 godina.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *