24. 07. 2024.
Svet Vesti

Kineski ekonomski pokazatelji predviđaju rat oko Tajvana !

Avatar
  • August 1, 2023
  • 2 min read
Kineski ekonomski pokazatelji predviđaju rat oko Tajvana !

Kina povećava zalihe energije i hrane, kao i prilagođava svoj finansijski sistem kako bi potencijalno ublažila uticaj sankcija u slučaju mogućeg rata oko Tajvana, objavio je Ekonomist.

 

Kina je počela ubrzano da povećava svoje rezerve nafte, koje će sada biti dovoljne za tri meseca.

Uprkos uvozu skoro 3/4 nafte koju zemlja koristi i koja čini samo 20% njene potrošnje energije, nafta će biti ključna za ratne napore.

Kina je takođe počela da uvozi više poljoprivrednih proizvoda nego bilo koja druga zemlja. Otkup pšenice, kukuruza, pirinča i soje značajno je povećan tokom protekle decenije.

Kina ima dovoljne zalihe pšenice da traju 18 meseci, dok su zalihe soje – koje su potrebne za ishranu svinja – dovoljne za oko dva meseca.

Stručnjaci tvrde da nagli porast kupovine može ukazivati na pripreme za sukob, posebno ako ove kupovine nisu praćene porastom stočarske proizvodnje ili ako su bile protiv tržišnih trendova.

Osim energije i hrane, pripreme su vidljive i u finansijskom sistemu. Kina je uvela mehanizam prekograničnog plaćanja koji može zaobići zapadne finansijske institucije ako je potrebno, iako trenutno većina transakcija i dalje ide preko stranih platformi.

Štaviše, Kina i njene državne firme smanjuju svoje oslanjanje na dolar tako što sve više potpisuju ugovore sa trgovinskim partnerima u juanima, kao i prebacujući svoje devizne rezerve sa dolara i evra na zlato.

 

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *