20. 05. 2024.
Svet Vesti

Kina pomaže Rusiji u SVO

Centrala
  • April 14, 2024
  • 1 min read
Kina pomaže Rusiji u SVO

Američki podaci pokazuju da je Kina naglo povećala prodaju Rusiji mašina, alatki, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova, aviona i drugog oružja za svoje specijalne operacije u Ukrajini.

Prema sagovornicima medija, 2023. godine oko 90 odsto uvoza mikroelektronike u Rusiju je stiglo iz Kine. Osim toga, skoro 70 odsto ruskog uvoza mašina alatki u vrednosti od oko 900 miliona dolara u poslednjem kvartalu 2023. takođe je kineskog porekla.

Osim toga, kineska i ruska preduzeća rade na zajedničkoj proizvodnji bespilotnih letelica u Rusiji, a kompanije iz NR Kine navodno isporučuju Rusiji nitrocelulozu neophodnu za proizvodnju raketnog goriva.

Peking takođe radi sa Rusijom na poboljšanju svojih satelitskih i drugih svemirskih kapaciteta za vođenje rata u Ukrajini. To bi, prema Beloj kući, moglo dugoročno da poveća pretnju koju Rusija predstavlja za celu Evropu.

Pozivajući se na obaveštajne podatke, američki zvaničnici su takođe rekli da Kina daje Rusiji satelitske snimke za njene vojne operacije protiv Ukrajine.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *