24. 07. 2024.
Vesti

Jovanović: Hitno sazvati sednicu skupštine, Kurtijev cilj je etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije

Avatar
  • September 28, 2023
  • 3 min read
Jovanović: Hitno sazvati sednicu skupštine, Kurtijev cilj je etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je ta stranka, zajedno sa Dverima i Zavetnicima podnela zahtev za sazivanje sednice Skupštine Srbije po hitnom o situaciji na Kosovu i Metohiji na kojoj bi bila doneta obavezujuća pregovaračka platforma i postignuto jedinstvo u zaštiti nacionalnog interesa i u očuvanju južne srpske pokrajine u okviru Srbije.

„Srbi na Kosovu i Metohiji su danas najugroženija etnička grupa u Evropi zapadno od fronta u Ukrajini.

Cilj režima ekstremiste Aljbina Kurtija je da protera Srbe sa Kosova i Metohije i izvrši etničko čišćenje.

Tražimo sednicu parlamenta kako bi javnost i poslanici bili obavešteni o poslednjim događajima i kako bismo postigli jedinstvo u zaštiti našeg naroda, države i naših svetinja na Kosovu i Metohiji“ ,

rekao je Jovanović na zajedničkoj konferenciji za novinare Narodne stranke, Dveri i Zavetnika u Skupštini Srbije.

„Ovo je pitanje od prvorazrednog državnog i nacionalnog značaja. Ne zahtevamo sednicu da bismo tražili krivce niti zato što mislimo da bi vlast trebalo da bude abolirana od odgovornosti nego zato što je neophodno da donesemo platformu za pregovore o Kosovu i Metohiji koja bi bila obavezujuća za sve državne organe“, dodao je Jovanović.

Jovanović je istakao da Narodna stranka traži da skupština jasno i glasno odbaci „francusko-nemački“ sporazum za nezavisnost „Kosova“ i tom planu kaže mu odlučno „ne“ i da istovremeno kaže odlučno „da“ zaštiti Kosova i Metohije.

„Da bismo zaštitili naš narod na Kosovu i Metohiji potrebno je i da se ponovo uspostave sve institucije države Srbije ukinute Briselskim sporazumom i svim potonjim sporazumima, a pre svega policija i pravosuđe, kao i da se vrati civilna zaštita“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao i da je neophodno da Srbija pokrene snažnu međunarodnu diplomatsku ofanzivu i zatraži hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, kojim će od 1. oktobra predsedavati Brazil.

„Brazil nije priznao nezavisnost ’Kosova’ i ima puno razumevanje za poziciju Srbije. Verujemo da bi nam Brazil izašao u susret i zakazao sednicu Saveta bezbednosti UN“, rekao je Jovanović.

Jovanović je izrazio saučešće porodicama svih poginulih u nedeljnom sukobu u Banjskoj na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje „da li je Narodna stranka postala deo državotvorne opozicije“, Jovanović je odgovorio da je pozicija Narodne stranke po pitanju Kosova i Metohije jasna i da je nikada nije krila – to je pitanje od izuzetnog državnog i nacionalnog značaja i pitanje oko kojeg bi trebalo da se okupe sve stranke u Srbiji, kao i da se postigne i što šire nacionalno okupljanje. 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *