22. 05. 2024.
Vesti

Jovanović: Haški tribunal nije ukinut zahvaljujući Nikoli Selakoviću

Avatar
  • July 11, 2023
  • 2 min read
Jovanović: Haški tribunal nije ukinut zahvaljujući Nikoli Selakoviću

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da Haški tribunal nije ukinut zahvaljujući ministru za rad Nikoli Selakoviću, koji je u junu 2013. godine kao ministar pravde propustio da to traži zatraži na sednici Saveta bezbednosti UN.

„U junu 2013. na sednici Saveta bezbednosti UN Selaković je kao ministar pravde trebalo da zatraži ukidanje Haškog tribunala, tada je Rusija ponudila da uloži veto, ali Selaković to nije tražio“, rekao je Jovanović na sednici Skupštine Srbije.

Jovanović je podsetio da je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić u aprilu 2013. godine kao predsednik Generalne skupštine UN organizovao debatu u UN o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (Haškom tribunalu).

Poslanik i portparol Narodne stranke je naveo da je vladajuća većina odlučila da smeni ministra privrede Radeta Bastu kada je njegovo „dodvoravanje Zapadu postalo komično“, a da on nije ni trebalo da bude izabran za ministra jer je od početka sve u vezi s njim bilo sumnjivo, od obrazovanja do poslovanja.

„Basta bi trebalo da bude smenjen bez dileme, ali on nije ni trebalo da se nađe na toj funkciji. Smenjujete ga samo šest meseci posle izbora i to pokazuje krhkost i dezorijentisanost vlade koja funkcioniše kao raštimovani orkestar, kako je to rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, rekao je Jovanović.

„Kada ste krenuli da ga smenjujete, trebalo bi da smenite i ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, jer je uvredio sve poslanike i sve građane. Propustili ste priliku i da smenite ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića zbog političke odgovornosti“, dodao je Jovanović.

Jovanović je istakao da „mora da postoji odgovornost“, koja je pre svega na predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

„Ana Brnabić je trebalo da danas u skupštini brani predlog za razrešenje Baste, a ne ministar za rad Nikola Selaković“, rekao je Jovanović.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *