20. 05. 2024.
Vesti

Jerinić: Zahtevamo Vulinovu smenu

Avatar
  • July 17, 2023
  • 3 min read
Jerinić: Zahtevamo Vulinovu smenu

Članovi Odbora za pravosuđe iz redova opozicije izrazili su zabrinutost da tužilaštvo, a kasnije ni sudovi, možda neće uspeti da izdrže pritisak koji trenutno trpe od izvršne vlasti, a povodom slučaja Aleksandra Vulina.

Podsetimo, direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen je na listu onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu SAD stavljaju umešanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima“ i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“, a Rusiji obezbeđivao „platformu za dalji, maligni uticaj u regionu“.

Jelena Jerinić iz Zeleno levog kluba podsetila je da je smena Aleksandra Vulina jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ koji je, kako kaže, do sada konstantno ignorisan, a na kom se i dalje insistira.

„Naša posebna zabrinutost, kao članova Odbora za pravosuđe, jeste da se srpsko pravosuđe onako kakvo je sada – zarobljeno, neće na pravi način izboriti sa ovim izazovom“, navodi Jerinić.

Kako je navela, njihova zabrinutost je usmerena na činjenicu „da tužilaštvo, a kasnije ni sudovi možda neće uspeti da izdrže pritisak koji trenutno trpe od izvršne vlasti“.

Ne smatraju, kako kažu, da su reformana tužilaštvo i sudovi oslobođeni već da je „sistem prepakovan onako kako odgovara SNS“.

„Naš fokus je da na činjenici da je direktor BIA označen kao učesnik u organizovanom kriminalu, trgovini narkoticima i za zloupotrebu javnih funkcija – to su sve  teme kojima bi se u jednoj državi odmah ozbiljno pozabavilo tužilaštvo umesto da nam saopštenja stižu isključivo od izvršne vlasti“, istakla je ona.

Navela je da smo u prethodnih nekoliko nedelja bili svedoci strašnih pritisaka na pravosuđe, podsećajući „da je ministar Gašić koristio skupštinsku govornicu da optužuje inspektore i javne službenike da su kriminalci, da se protiv njih vode brojni disciplinski postupci, u želji da ih diskredituje iako su oni u tom postupku svedoci tužilaštva i stavljajući se na stranu (Predraga) Koluvije, koji je u ovoj priči optuženi kriminalac“.

Navela je da je i poslanik i advokat, a inače branilac Predraga Koluvije, Vladimir Đukanović „koji ne shvata u potpunosti, izgleda, koncept sukoba interesa i koristi skupštinsku govornicu, odnosno svoju poslaničku funkciju – da takođe optužuje policijske inspektore i iz skupštine brani svog klijenta“. 

Nažalost, to mu omogućava Vladimir Orlić, predsednik Skupštine, koji mu vrlo često daje repliku, pa čak i povredu poslovnika, koju on zloupotrebljava“, navela je.

„Kao članovi Odbora za pravosuđe, ističemo da se ovde ne radi ni o kakvom političkom napadu Vulina, niti o njegovom targetiranju zbog toga on podržava Rusiju. Ovim (sankcijama SAD) je izražena sumnja da je počinilac veoma ozbiljnih i teških krivičnih dela, ali s obzirom na političku poziciju koju ima, mi izražavamo sumnju da će tužilaštvo i sudovi uspeti da se izbore sa ovim velikim izazovom“, rekla je Jelena Jernić na konferenciji za novinare.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *