20. 05. 2024.
Vesti

Jeremić: Neophodno široko nacionalno okupljanje na izborima

Avatar
  • September 29, 2023
  • 4 min read
Jeremić: Neophodno široko nacionalno okupljanje na izborima

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je juče da je na predstojećim izborima zarad zaštite Kosova i Metohije potrebno široko nacionalno okupljanje koje bi uključilo sve organizacije kojima je odbrana nacionalnog interesa na prvom mestu, kako parlamentarne, tako i vanparlamentarne.

 

„U koloni koja drži do državotvornih i nacionalnih stavova trebalo bi da bude mesta i za one koji su trenutno van parlamenta, poput DJB, kao i za i intelektualce i javne ličnosti koje bi mogle da doprinesu najvažnijem nacionalnom cilju – očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije“, rekao je Jeremić Radio-televiziji Vojvodine.

 

Jeremić je istakao da su Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji u „akutnoj opasnosti“ jer nad njima kao Damoklov mač visi „francusko-nemački“ sporazum za nezavisnost „Kosova“ i da se ta opasnost može otkloniti jedino jasnim i odlučnim odbijanjem tog plana koji predviđa da Srbija prizna samoproglašeno „Kosovo“ kao nezavisnu državu.

„Za to je potrebno nacionalno jedinstvo. Ako ga ne postignemo, nećemo postići ama baš ništa. Bićemo kao generacija odgovorni za gubitak dela teritorije koji određuje naš nacionalni identitet. Tada nam se u budućnosti loše piše kao narodu“, rekao je Jeremić, i dodao da se položaj Srba na Kosovu i Metohiji znatno pogoršao od prihvatanja „francusko-nemačkog“ plana.

Jeremić je naveo da će izbori biti prilika da narod odbaci „francusko-nemački“ plan tako što će podržati stranke koje mu se protive, i podsetio da je Narodna stranka predlagala referendum o tom pitanju.

Predsednik Narodne stranke se zauzeo za povratak institucija države Srbije na Kosovo i Metohiju, pre svega policije i sudstva, jer se „jedino tako može očuvati naš narod“ u pokrajini, i dodao da se sve ostalo u poslednjih 10 godina pokazalo kao nedelotvorno.

„Možemo izvoditi manevre da kratkoročno i parcijalno rešimo probleme, ali jedini način da se dugoročno zaštite Srbi na Kosovu i Metohiji je povratak institucija države Srbije u pokrajinu, pre svega u njen severni deo“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je međunarodna zajednica na Kosovu i Metohiji institucionalno predstavljena kroz UN, a izvršni organ UN je Savet bezbednosti.

„To što su neke države odlučile da se udruže u Kvintu ili ne znam šta, to je za nas neobavezujući format u kojem su se oni odlučili da razgovaraju sa nama.

To je njihovo pravo, ali mi ne bi trebalo da budemo time impresionirani – ni Kvintom niti bilo čim drugim“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi sa severa Kosova i Metohije trebalo da se povuku kvazi bezbednosne snage prištinskih vlasti i da Kfor u potpunosti preuzme odgovornost za bezbednost nad tim delom teritorije Srbije.

Upitan da li je tačno da je bivši potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao da će u Srbiji biti „onako kako Amerikanac kaže“, Jeremić je odgovorio da je to tačno i da je lično bio prisutan kada je Aleksić to izgovorio.

„Inače, mit je da bez podrške ambasadora SAD nema uspeha u srpskoj politici. Možete da budete suprotstavljeni američkoj politici, to će vam možda otežati da napredujete u popularnosti i da postanete vlast, ali ako ostanete verni svojim principima i politici, niko ne može da vas zaustavi“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da se međunarodne okolnosti menjaju, što pokazuje i primer Azerbejdžana.

„Neko bi pre 10 godina rekao da je pitanje Nagorno-Karabaha završeno i da tamo više nema nijednog živog Azera, ali sada smo na tom primeru videli da su međunarodne okolnosti i te kako podložne promenama“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o podršci Azerbejdžanu za uspešno izvedenu akciju u Nagorno-Karabahu, Jeremić je odgovorio da je Azerbejdžan podržavao principijelnu poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije u međunarodnim organizacijama i da je čak koristio i pravo veta kako ne bi bile izglasane rezolucije Turske u Organizaciji islamske konferencije koje su pozivale na priznanje “Kosova” kao nezavisne države.

„Azerbejdžan je, uz Kipar, već godinama najvatreniji podržavalac pozicije Srbije po pitanju Kosova i Metohije, to moramo poštovati i uzvraćati”, zaključio je Jeremić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *