20. 05. 2024.
Vesti

Jeremić: Nacionalni interes Srbije je odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana i povratak institucija na sever Kosova i Metohije

Avatar
  • September 28, 2023
  • 5 min read
Jeremić: Nacionalni interes Srbije je odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana i povratak institucija na sever Kosova i Metohije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da zaštita nacionalnog interesa i Srba na Kosovu i Metohiji podrazumeva odlučno odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana za nezavisnost „Kosova“, povratak institucija države Srbije na sever pokrajine, pre svega policije i sudstva, kao i pokretanje snažne međunarodne diplomatske inicijative.  

„Narodna stranka zahteva hitno zakazivanje sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji i taj predlog će biti zajednički ozvaničen sa strankama državotvorne opozicije, Srpskim pokretom Dveri, Srpskom strankom Zavetnici, Novim DSS-om i POKS-om“, rekao je Jeremić u Lajkovcu, gde je održana izborna skupština Opštinskog odbora Narodne stranke.

„Predložićemo da parlament usvoji rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj bi bili navedeni konkretni koraci koje bi Srbija trebalo da preduzme kako bi zaštitila svoje nacionalne interese i koja bi postala obavezujuća za sve“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je neophodno da Srbija jedinstveno kaže „odlučno ne“ kosovskoj nezavisnosti i „odlučno da“ zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i naših najvećih svetinja, i izrazio nadu da će i stranke prozapadne opozicije podržati zahtev za održavanje sednice parlamenta, kao što su sve opozicione stranke svojevremeno podržale zahtev za vanrednu sednicu nakon tragedija koje su se dogodile u maju.

„Ne smemo biti neprijatelji jedni drugima kada je reč o zaštiti državnih interesa i zaštiti Kosova i Metohije.

Niko nam ne može biti veći neprijatelj od ekstremiste Aljbina Kurtija.
To ne znači da jednog dana ne bi trebalo da odgovaraju oni koji su krivi za katastrofalnu situaciju na Kosovu i Metohiji, ali danas prvi i najvažniji prioritet države mora biti zaštita našeg naroda na Kosovu i Metohiji i naših nacionalnih interesa“

„Vreme je da se pogledamo u oči i dogovorimo kako dalje po pitanju Kosova i Metohije. To je danas najvažnije državno pitanje. Nije vreme za političke igrice i međusobna prebacivanja. Moramo biti svesni da nas od još većih izazova na Kosovu i Metohiji dele nedelje, a možda i dani, ako ne budemo preduzeli odlučne, jasne i državotvorne korake“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će daljom primenom „francusko-nemačkog“ plana Srbi na Kosovu i Metohiji biti još manje bezbedni i „još više prepušteni na milost i nemilost ekstremisti Kurtiju, jer nema te nezavisne države ’Kosovo’ koja može i hoće da zaštiti Srbe“.

Predsednik Narodne stranke je dodao da „neki kažu da nema ništa o članstva Srbije u EU ako odbacimo ’franusko-nemački’ plan“.

To je tačno, ali je tačno i da nema ništa od članstva u EU ni ako ga prihvatimo. Sa tog aspekta nam je svejedno, prihvatili ili ne prihvatili taj plan.

Niko u Srbiji nikakvu korist neće imati od čina veleizdaje prema kojem galopiramo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je neophodno započeti ponovno uspostavljanje institucija na Kosovu i Metohiji, koje su rasformirane briselskim i svim potonjim sporazumima.

„Potrebna nam je i hitna diplomatska akcija, a to ne znači sedeti u Beogradu i čekati da dođu izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, nego to podrazumeva, između ostalog, da Srbija zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, koja bi bila održana već u ponedeljak, 2. oktobra, pošto 1. oktobra predsedavanje tim telom od Albanije preuzima nama prijateljski naklonjen Brazil“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da bi Srbija na toj sednici trebalo da zatraži hitnu demilitarizaciju severa Kosova i Metohije, što znači „povlačenje svih prištinskih kvazi bezbednosnih snaga, te da KFOR preuzme ekskluzivnu odgovornost za bezbednost nad tim delom naše državne teritorije“.

 

Jeremić je naveo da mu „nisu jasni oni koji se protive proglašavanju Dana žalosti u Srbiji, jer je u tragičnim događajima na Kosovu i Metohiji pala srpska krv, žale srpske majke i narod žali i plače i u Kosovskoj Mitrovici i na celom Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji“.

„Naša je dužnost da budemo solidarni s njima i da im pružimo podršku.

Srbi na Kosovu i Metohiji su danas najugroženiji narod u Evropi zapadno od ukrajinskog fronta. Niko ne živi u tako teškim okolnostima i niko nije suočen sa tako agresivnom vlašću spremnom na sve”, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Narodna stranka „spremna za partnerstvo i saradnju sa svima koji su protiv režima i kojima je interes Srbije na prvom mestu“, a interes Srbije je reći „ne“ nezavisnosti „Kosova“ i, između ostalog, „ne“ kopanju litijuma.„Narodna stranka nije potpisala predizborni sporazum stranaka prozapadne opozicije jer u njemu nema ni protivljenja nezavisnosti ’Kosova’ niti protivljenja kopanju litijuma.

Da je to tamo stajalo, Narodna stranka bi ga možda i potpisala“, zaključio je Jeremić.
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *