20. 05. 2024.
Vesti

Jeremić: Jedino je Narodna stranka nezavisna od domaćih i stranih centara medijske i političke moći

Avatar
  • December 9, 2023
  • 3 min read
Jeremić: Jedino je Narodna stranka nezavisna od domaćih i stranih centara medijske i političke moći

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da Narodna stranka na izborima jedina nastupa samostalno i potpuno nezavisno od centara medijske i političke moći i stranih ambasada, i da je glas za Narodnu najsigurniji izbor za nedvosmisleno odbacivanje „francusko-nemačkog“ plana za nezavisnost Kosova i Metohije i zakonsku zabranu kopanja litijuma.

„Sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom video sam se samo jednom i to pre više od godinu dana. Nije me ni pitao o mom stavu o Kosovu i Metohiji, jer ja sam u Americi odavno profilisan kao neko ko nije podložan pritiscima i manipulacijama, a od SAD sam dobio veto u finalu trke za izbor generalnog sekretara UN“, rekao je Jeremić televiziji Prva.

Jeremić je istakao da ljudi u Srbiji tokom kampanje dobro reaguju na čistoću i jasnoću poruka Narodne stranke, koja će biti najpozitivnije iznenađenje na izborima.

„Mi nećemo preletati posle izbora niti ćemo menjati stavove i nećemo kao Dragan Đilas ići na kanabe da ’spuštamo tenzije’“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će građani 17. decembra glasati o tome kako se postaviti prema „francusko-nemačkom“ planu, koji vlast nije odbacila, a prozapadna opozicija tvrdi da je prihvatanje tog plana neminovnost.

„To nije tačno, moguće je odbaciti taj plan bez težih posledica po ekonomske odnose Srbije i EU. Neće biti posledica, kao što ih nije bilo ni kada Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što sam i tada govorio, a ispostavilo se da sam bio u pravu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će u utorak biti održana sednica Evropskog saveta na čijem će dnevnom redu biti i to da se Srbiji kao formalan uslov za članstvo postavi prihvatanje „francusko-nemačkog“ plana, koji predviđa da Srbija defakto prizna svoju južnu pokrajinu kao nezavisnu državu.

„To je neprihvatljiv uslov, i zbog toga je članstvo Srbije u EU postalo nemoguće. Ja mislim da je naše članstvo i inače nemoguće, jer EU nije spremna na proširenje, pa nas ne bi primila ni kada bismo priznali ’Kosovo’. U takvoj situaciji neophodno je redefinisati odnose Srbije sa EU tako da ne budu narušene naše ekonomske veze, a to je moguće tako da Srbija teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru koje nije uslovljeno priznavanjem ’Kosova’“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da posle izbora Beogradom više neće moći da se upravlja onako kako su to činili Aleksandar Šapić i Đilas u prošlosti i da vlast u glavnom gradu neće više biti partijski plen, jer Narodna stranka neće dozvoliti da glavna tema bude kako će stranke međusobno raspodeliti upravljanje javnim preduzećima, nego će se sprovesti rigorozna kontrola gradskog budžeta i javnih radova.

Jeremić: Srbiji neće biti uvedene sankcije ako odbaci „francusko-nemački“ plan za nezavisnost Kosova i Metohije

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *