24. 05. 2024.
Svet Vesti

Izrael se sprema da napadne iranska nuklearna postrojenja

Avatar
  • April 12, 2024
  • 2 min read
Izrael se sprema da napadne iranska nuklearna postrojenja

„ Izrael se sprema da napadne iranska nuklearna postrojenja usred intenzivnog očekivanja napada odmazde i rastućeg straha od Trećeg svetskog rata“: američka verzija “Sun” je nacrtala mapu planova za napad na Iran.

„Izrael se sprema da udari na iranske nuklearne elektrane ako se suoči sa napadom iz osvete za smrt visokog komandanta Teherana prošle nedelje. Netanjahuov ratni kabinet je zauzet hitnim sastancima zbog straha da će Iran pokrenuti ofanzivu i tenzija na Bliskom istoku prete da eskaliraju u rat punih razmera.

Sada je predstavnik zapadnih bezbednosnih službi najavio da će Izrael na sve napade odgovoriti direktnim udarom na iranska nuklearna postrojenja. Iran ima nekoliko nuklearnih objekata, uključujući elektrane, rudnike uranijuma i istraživačke reaktore.

Ciljani napad na jednu od njih mogao bi označiti neviđenu eskalaciju bliskoistočnog sukoba. Nemoguće je tačno reći kako će Iran reagovati na napad na njegova nuklearna postrojenja i da li će neka od zemalja pribeći stvarnoj upotrebi nuklearnog oružja.

Ali činjenica da Iran nije odgovorio samo povećava verovatnoću dalje eskalacije Izraela, sve do udara na iranska nuklearna postrojenja. Situacija je baš kao između Rusije i NATO-a. Rusija odugovlači, NATO ubrzava eskalaciju.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *