24. 07. 2024.
Vesti

Hidroelektrane se izdvajaju iz sistema EPS-a?

Avatar
  • May 21, 2023
  • 2 min read
Hidroelektrane se izdvajaju iz sistema EPS-a?
Autor: Borislav Borović
Na nedavno održanom sastanku Nadzornog odbora (NO) već je bio takav pokušaj.
Naime, na dnevnom redu se  razmatralo da se iz EPS-a izdvoje svi hidroenergetski objekti i predaju na upravljane zajedničkom preduzeću sa mađarskom kompanijom MVM Group. Istina, taj predlog je za sada odbijen, što ne znači da će biti odbijen i kada Skupština AD uskoro imenuje stalni NO.
To bi značilo, da bi hidroelektrane u Srbiji, njih 11 – Đerdap 1 i 2, Bajina Bašta, Elektromorava, Zvornik, Bistrica, Pirot, Vrla, Uvac, Kokin Brod, Potpeć…mogle pripasti tom ili nekom drugom zajedničkom preduzeću i biti izvučeni iz sistema EPS?
Transformacija EPS iz Javnog Preduzeća (JP) u Akcionarsko društvo (AD) otvara mnoga pitanja, nedoumice i opasnosti oko dalje sudbine kičme srpske privrede i energetike države.
Ono što je sigurno, odlučivanje o tome će biti u rukama ministarke Đedović i “njenog” Nadzornog odbora.
Neverovatno je da će sudbina najvažnijeg energetskog resursa Srbije, koje su stvarale generacije, praktično zavisiti od odluke nekolicine ljudi…ili jedne osobe?

Da li će EPS  biti rasparčan ili privatizovan, pokazaće vreme.

Verovatno i jedno i drugo.

Ministarka Đedović tvrdi  da privatizacije EPS neće biti, iako je demantuje predsednik Vučić kada kaže da će EPS izaći na Londonsku berzu.

U svakom slučaju, to više neće zavisi od pravih vlasnika EPS – građana Srbije, nego od predsednika, ministarke…ili norveških ili nekih drugih savetnika.

I to u situaciji kada  je pitanje energetske suverenosti pitanje opstanka jedne zemlje.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *