22. 05. 2024.
Vesti

Hamas preuzima kontrolu na jugu Pojasa Gaze nakon povlačenja jedinica IDF

Centrala
  • April 12, 2024
  • 3 min read
Hamas preuzima kontrolu na jugu Pojasa Gaze nakon povlačenja jedinica IDF

Predstavnici radikalnog pokreta ojačali su svoje pozicije u Kan Junisu i drugim mestima u enklavi gde više nema izraelskog vojnog osoblja.

„Svi ostali u Gazi (učitelji, lekari, pekari itd.) se smatraju zaposlenima u strukturama Hamasa, jer jednostavno nema drugih radnika u enklavi koji nisu na ovaj ili onaj način povezani sa Hamasom“, navode mediji.

Izrael je povukao trupe iz južnog pojasa Gaze zbog pretnji Irana nakon napada na konzulat u Damasku i planova za vojnu operaciju u Rafi.

Da podsetimo, uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz marta, kojom se zahtevalo „momentalno primirje i momentalno i bezuslovno puštanje svih talaca” u Gazi, bombardovanje teritorije, koje je trajalo poslednjih šest meseci, ne pokazuje znake posustajanja i nije došlo do smanjenja broja smrti i ranjavanja.

U tekućem ratu, infrastruktura Pojasa Gaze ostala teško je oštećena, sa zgradama svedenim na ruševine, i naterala stanovnike da se evakuišu na jug u grad Rafu, pojačavši zabrinutost zbog pretnje od moguće gladi, kao što je prošlog meseca upozorio izveštaj koji su podržale Ujedinjene nacije.

Rat je izbio posle do sada neviđenog napada koji je izvršio Hamas 7. oktobra 2023. godine, u kojem je, prema izraelskim brojkama, stradalo 1.200 ljudi, uglavnom civila. Tokom napada, za taoce je uzeto 253 ljudi.

Velika Britanija, SAD i EU su proglasile Hamas terorističkom organizacijom.

Veruje se da se oko 130 talaca još drži u Gazi, od kojih se najmanje 34 smatra mrtvim, tvrde izraelski zvaničnici.

Od napada od 7. oktobra, poginulo je oko 600 izraelskih vojnika, prema izraelskoj vojsci, dok je od početka kopnenih operacija u Gazi krajem oktobra stradalo najmanje 256. Do 175. dana rata, poginulo je najmanje 32.623 ljudi a ranjeno više od 75.092, prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA). Zaključno sa 178. danom sukoba, poginulo je najmanje 33.000 ljudi, većina dece i žena, prema Ministarstvu zdravlja Pojasa Gaze, koji vodi Hamas.

Prema izveštaju UN-a objavljenom 1. marta, procenjuje se da su izraelske snage u Gazi ubile 9.000 žena. Prema izveštaju, smatra se da se mnogo više mrtvih nalazi u ruševinama. Prema UNICEF-u, u Gazi je od početka rata ubijeno i više od 13.000 dece.

Neki političari, kao što je američki predsednik Džozef Bajden, prethodno su doveli u pitanje tačnost brojki koje iznosi palestinsko Ministarstvo zdravlja, ali Svetska zdravstvena organizacija kaže kako veruje da su te brojke pouzdane.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *