22. 05. 2024.
Svet Vesti

Grčka u pregovorima sa SAD o proizvodnji fregata

Avatar
  • February 3, 2024
  • 2 min read
Grčka u pregovorima sa SAD o proizvodnji fregata

Grčki apetiti rastu nakon američkih donacija i otvorenih razgovora o “transferu” 4 američke korvete

Grčki ministar odbrane Nikos Dendias zvanično je najavio ambiciozni plan Grčke za izgradnju sedam (7) fregata klase Constellation, demonstrirajući “posvećenost” nacije jačanju svojih pomorskih sposobnosti.

Ministarstvo odbrane Grčke saopštilo je:
„Mi smo u pregovorima sa Sjedinjenim Državama o zajedničkom dizajnu i proizvodnji fregata klase Constellation. Već 16.1.24. primljeno je odgovarajuće pismo o prihvatanju od američke mornarice kojim se potvrđuje naš interes za dizajn i koproizvodnju sedam novih fregata klase Constellation u grčkim brodogradilištima”.

Reč je o brodovima deplasmana od preko 7.000 tona, koji po sadašnjoj ceni izgradnje po američkim ugovorima koštaju preko milijardu dolara. Dakle, ako bi grčka država, odnosno Ministarstvo odbrane, ušla u tako veliki projekat, to bi ih koštalo više od 8 milijardi dolara.

Reč je o višenamenskim raketnim fregatama, zasnovanim na projektu Evropske višenamenske fregate (FREMM), koje su već u službi francuske i italijanske mornarice (u dogledno vreme i grčke). Constellation treba da nasledi modularne, ali problematične bojne brodove klase Liberty i Independence (iste one koje će dobiti grčka mornarica).

Ovo je očekivano s obzirom da su turska država i mornarica već ušle u fazu izgradnje razarača iz turskog projekta TF-2000, od 8.500 tona. Potez koji je grčka elita videla kao ozbiljnu pretnju svojim interesima u Egejskom moru.

Po svemu sudeći, grčke elite su spremne da ponovo rizikuju svoje finansije po cenu povećanja rizika od nove finansijske krize. Ali novca za oružje uvek mora biti, to je decenijama stara grčka maksima.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *