20. 05. 2024.
Vesti

Gortan Joksimović (Srce): Stambena politika u funkciji građana, a ne pranja novca

Avatar
  • September 29, 2023
  • 2 min read
Gortan Joksimović (Srce): Stambena politika u funkciji građana, a ne pranja novca

Nasuprot masovne stanogradnje SFRJ, kada su stanovi građeni za potrebe zaposlenih, danas manje od 10% domaćinstava može da priušti sebi stanove u novogradnji, a stambeni krediti su za više od 70% zaposlenih misaona imenica.

Da potreba za novim stanovima postoji, svestan je svaki drugi građanin, koji danas živi u prenaseljenom stanu, dok dve trećine mladih između 18 i 34 godine živi sa roditeljima.

Prosečna cena kvadrata u Beogradu je skočila sa 1440 EUR u 2013.g. na 2680 EUR u 2023.g.

Pored pogurane cene ionako finansijski nedostupnih stanova, zakupnine su u poslednjih godinu dana duplirane, a svedoci smo i da je sve manje domaćih radnika na gradilištima.

S obzirom da vlast SNS to ne želi, neko drugi će morati posle njih da se uhvati u koštac sa problemom nedostatka stambenog prostora i rastuće neusaglašenosti cene stanova i kupovne moći građana. Potrebna su nova i hrabra rešenja, koja će tržištu stanova vratiti osnovnu funkciju – zadovoljenje stambenih potreba, umesto mehanizma za pranje novca (jednako kroz stanogradnju kao i kupovinu stanova).

Modeli finansiranja dugoročno priuštivih stanova i mehanizmi koji će otvoriti tržište stanova za deo stanovništva sa prosečnim prihodima, spadaju u prioritete Srbija Centra.

U tom smislu zalažemo se za paket poreskih reformi, koji bi obuhvatao: PDV stimulacije i oslobođenje poreza na dobit za izgradnju i rentiranje priuštivih stanova, umanjenje osnovice za oporezivanje prihoda građana za troškove zakupnine i kredita, smanjenje poreza na zakupnine, olakšice za nekretnine u kojima žive stari, ratni veterani, invalidi i dr.

Umesto modela po kome je korumpirana Vlada Ane Brnabić „poslovni“ partner bratsko-tajkunskih klanova, a država zamrzava lokalne naknade i na veliko poklanja zemljište svih građana, građevinsko zemljište bi trebalo da bude ulog Republike i lokalnih samouprava u socijalne projekte nešpekulativne izgradnje.

Ovakvi modeli postoje širom Zapadne Evrope, a podržani su od strane specijalizovanih banaka za finansiranje društveno korisnih projekata.

Osim novog šetališta, građani bi trebalo da dobiju mnogo više od ovakvih partnerstava države.

Porez po meri porodice i život dostojan čoveka želja je svakog građanina, a Srbija Centar je stranka koja ima rešenja da se taj cilj postigne.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *