24. 07. 2024.
Vesti

Gašić: Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna

Avatar
  • January 9, 2024
  • 4 min read
Gašić: Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna

Ministar unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Bratislav Gašić izjavio je da u narednom periodu očekuje pritiske u vezi sa Kosovom i Metohijom i da je bezbednosna situacija stabilna. Najavio je promene u graničnoj policiji, pre svega na aerodromu u Beogradu. Što se tiče izbora, ministar Gašić istakao je da je birački spisak otvoren i da ne može da se izvrši bilo kakva promena koja ne bi ostavila trag.

Ministar Gašić rekao je da je bezbednosna situacija u Srbiji na današnji dan stabilna, u skladu sa svim izazovima koje ceo svet u ovom trenutku ima.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, ministar Gašić navodi da je policija u poslednje vreme počela učestalije da otkriva naoružanje kod Albanaca.

U narednom periodu očekuje pritiske i ističe da Priština ne želi da implementira ništa što je potpisano u prethodnih deset i više godina.

“Ne očekujemo da će u narednom periodu čovek kakav je Aljbin Kurti da promeni svoj način ponašanja prema našim sunarodnicima”, rekao je ministar Gašić.

Sve manje velikih organizovanih kriminalnih grupa

Što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije, ministar Gašić veruje da građani primećuju da je ta borba stalna i da je sve manje velikih organizovanih kriminalnih grupa na ulicama.

“Mi smo imali velike akcije zajedno sa i našim partnerima iz EU, sa Evropolom i Evrodžastom, gde smo procesuirali ogroman broj srpskih državljana koji su bili u međunarodnim organizovanim kriminalnim grupama sa svojim ljudima i ove na teritoriji Republike Srbije”, ističe ministar Gašić.

 

Promene u graničnoj policiji

Ministar Gašić najavio je promene u graničnoj policiji, pre svega na aerodromu u Beogradu.

“Očekujemo i gejtove. To su brze kapije gde ćete moći da bez kontrole policajaca prođete i uđete u Srbiju ili izađete iz Srbije. Promenićemo, naravno, i imidž i uniforme graničnih policajaca”, dodao je ministar Gašić.

 

Vojni rok i bezbednost zemlje

Ministar Gašić komentarisao je i najavu vraćanja obaveznog vojnog roka.

“Ja mogu da pozdravim prvo lično kao bivši ministar odbrane, gde je takođe u jednom trenutku ideja bila da vratimo vojni rok. Naravno, da to može bitno da se odrazi na bezbednost Srbije. Naravno, Srbija se ne naoružava, kao što je predsednik i ministar Vučević više puta rekao, ne naoružava se da bi bilo kome pretila, već da bi imala apsolutnu sigurnost i odvratila one koji bilo kakve pretenzije prema nama imaju”, rekao je ministar Gašić.

 

Birački spisak otvoren godinama, na sajtu MUP-a kompletan spisak prebivališta

Ministar Gašić osvrnuo se i na izborni proces i navode iz opozicije da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorno za, kako tvrde, povećan broj prebivališta, posebno u Beogradu.

“Birački spisak je otvoren, godinama je otvoren i on je u elektronskoj formi. Vezan je naravno i sa spiskom prebivališta Ministarstva unutrašnjih poslova. Sve je to u ovom modernom vremenu vrlo vidljivo i ne može da se izvrši bilo kakva promena bez da ostane traga u svemu tome”, navodi ministar Gašić.

Napominje da je na sajtu MUP-a kompletan spisak prebivališta za grad Beograd i za celu Srbiju.

“Setite se da su rekli došlo je četrdeset hiljada ljudi da glasa. Kada smo mi izašli sa brojem građana Republike Srbije koji su tog dana ušli ili izašli na graničnim prelazima, da je ta brojka bila daleko manja. Onda su izašli sa brojem prebivališta i mi smo pre mesec i po dana pre izbora jasno na našem sajtu okačili kompletan spisak prebivališta i za grad Beograd i za čitavu Srbiju i za sve gradove u Republici Srbiji”, ističe ministar Gašić.

 

 

O najavi novih protesta: Demonstrirajte, ali šta su zahtevi

Povodom najave novih protesta opozicije 13. januara, ministar Gašić rekao je da je 24. decembra Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazalo jednu trpeljivost i visok stepen izdržljivosti na sve napade koje su tog dana imali.

“Trinaestog januara imamo neke najave, videćemo šta. U redu, nemate nikakav problem, demonstrirajte, ali šta su zahtevi, šta kada se sve ono o čemu ste pričali pokazalo kao netačno”, napominje ministar Gašić.

Izvor: RTS

Vučić: Baš me briga ko spolja želi drugačiju vlast i opoziciju u Srbiji

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *