20. 05. 2024.
Vesti

Gajić: Sasvim je jasno da je u određenim medijima, strankama, pa i stranim ambasadama, smena Vuka Jeremića postala politički prioritet!

Avatar
  • July 18, 2023
  • 8 min read
Gajić: Sasvim je jasno da je u određenim medijima, strankama, pa i stranim ambasadama, smena Vuka Jeremića postala politički prioritet!

Na političkoj sceni Srbije, osim protesta “Srbija protiv nasilja” glavna vest u svim medijima su dešavanja unutar Narodne stranke.

Zbog interesovanja čitalaca kao i celokupne javnosti, redakcija portala https://terazije.rs/ je kontaktirala Vladimira Gajića, potpredsednika Narodne stranke i narodnog poslanika.

  • Dešavaju se, kako neki mediji senzacionalistički pišu „tektonske promene ili dešavanja“ u  Narodnoj stranci. Da li biste mogli da čitaocima pokušate da objasnite o čemu je reč?

Hvala vama na pozivu, rado ću pokušati građanima Srbije da objasnim šta se dešava.

Nakon što smo u junu mesecu održali sednicu Glavnog odbora na kojoj je prihvaćen predlog predsedništva stranke da se redovna izborna skupština stranke održi 22 oktobra, odnosno dva meseca pre statutarnog roka za održavanje skupštine, predsedništvo stranke donelo je na poslednjoj sednici nekoliko važnih odluka koje se odnose na uspostavljanje fer uslova za rad i odlučivanje na skupštini stranke.

Jedna od najvažnijih odluka bila je razrešenje dosadašnjeg sastava izvršnog odbora stranke i imenovanje novog koji će imati pre svega tehnički mandat koji je ograničen do skupštine stranke u oktobru.

Razlog za potrebu da se ovakva odluka donese leži pre svega u činjenici da je po našem Statutu Izvršni odbor u poziciji da u potpunosti dominira u izbornom procesu, pa kako je g. Miki Aleksić kandidat za predsednika stranke, nespojivo je sa  tom činjenicom da bude istovremeno i na čelu organa koji sprovodi izbore.

 

Dakle, da bi Vaši čitaoci lakše razumeli, izvršni odbor u Narodnoj stranci ima,  kada su u pitanju stranački izbori, ulogu kao Republička izborna komisija, pa bi sasvim je očigledno,  bilo u suprotnosti sa fer uslovima da jedan od kandidatat istovremeno rukovodi i izbornim postupkom.

Odluka je doneta u skladu sa Statutom stranke jer predsedništvo Narodne stranke ima pravo da između dve sednice Glavnog odbora preuzme ingerencije glavnog odbora, s tim što odluke moraju biti donete dvotrećinskom većinom i što je predsedništvo u obavezi da Glavnom odboru podnese izveštaj i da obrazloženje na prvoj narednoj sednici što će biti i učinjeno.

  • U javnosti se stiče utisak da se odbori podelili na one koji podržavaju Vuka Jeremića i na one koji podržavaju Mikija Aleksića. U čemu je nastao problem u odnosima između njih dvojice?

Nažalost, stranka je trenutno podeljena. Razlog tome leži pre svega u činjenici da neki stranački prvaci nisu imali strpljenja da sačekaju još nekoliko meseci kada bi se održala redovna izborna skupština, nego su iz meni nepoznatih razloga krenuli u jednu akciju prikupljanja podrške za održavanje vanredne Skupštine na način koji nije u skladu sa Statutom, što je presečeno odlukama Glavnog odbora.

U političkom smislu, ispada da bi nakon ministra Ružića, zahtevi građana koji protestvuju zbog dve tragedije iz maja meseca bili ispunjeni ako bi u Narednoj stranci bio smenjen Vuk Jeremić.

Ovo kažem sa jednom dozom sarkazma, s tim da je nama sasvim jasno da je u određenim medijima, opozicionim strankama , pa i stranim ambasadama, smena Vuka Jeremića postala politički prioritet.

Naravno, ne zato što je neko drugi popularniji kod građana, nego pre svega zato jer je neophodno sprečiti politiku Narodne stranke kojoj pečat daje Vuk Jeremić.

Pokušaj jedne vrste nestatutarnog udara na stranku nažalost doveo je i do podela unutar stranke kao i do podela u poslaničkom klubu stranke.

Linija podele je prilično jasna.

Grupa kojoj ja pripadam drži do toga da je Narodna stranka nacionalna  i demokratska, mi verujemo da Srbija ne može postati demokratska država dok ne postane i  nacionalna država, najzad, mi smo protiv bilo kakvih kompromisa kada je u pitanju naše opredeljenje u vezi Kosova i Metohije, Republike Srpske, kulturnog i nacionalnog jedinstva srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije , kao i stava da smo protiv uvođenja sankcija bilo kojoj državi sveta, uključujući i Rusiju, jer su sankcije instrument rata i protivpravno delovanje ukoliko nisu odobrene od SB UN.

Podrazumeva se i da se isto tako čvrsto vezujemo za sve vrednosti tradicionalnog demokratskog društva i korpusa svih ljudskih prava koje su ustavnovljene međunarodnim konvencijama. U vezi tih suštinskih vrednosti , mi nikada nećemo praviti kompromise.

  • Koje je Vaše mišljenje o odnosima unutar opozije?

Kada su odnosi u opoziciji u pitanju, mi smatramo da bez saradnje tzv levog građanskog bloka stranaka i tzv nacionalnog desnog bloka stranaka nikada neće biti otvorena ni najmanja šansa da ovaj režim bude pobeđen na izborima.

To je nadam se svima jasno, pogotovo nakon što protesti građana objektivno nisu dali rezultate, pored ostalog i zato jer su bili na nekin ačin uzurprani samo za jednu stranu pozicije u Srbiji.

Takođe, tu je nedostajala i vanaprlamentarna opozicija koja bi takođe protestima dala neophodnu širinu.

Narodna stranka treba i može da bude neka vrsta  mosta između ta dva dominantna dela srpske opozicije.

Ovako je ispalo da je glavna posledica protesta rehabilitacija jedne od opozicionih stranaka i velika medijska kampanja tzv. slobodnih medija u pravcu promene politike Narodne stranke preko promene njenog lidera.

  • Možete li prokomentarisati saopštenja i objave “nezavisnih” mediji kada su Narodna stranka i Vi lično u pitanju?

Naglasio bih  da je ovo treći udar na Narodnu stranku od osnivanja. Prilikom svakog udara, tzv slobodni mediji podigli su medijsku kampanju protiv Vuka Jeremića i njegovih političkih stavova promovišući kontra stranu. Žalosno je što je tako, ali je tako. Na njihovu žalost, ni ovoga puta ciljevi neće biti ostvareni, u to sam sasvim siguran.

Podsetiću vas još da sam ja pod direktnom cenzurom svih medija koji su pod Junajted medijskom grupom.

Dakle, TV N1, TV Nova S, portali, dnevni list Danas.

Razlog je bizaran.

Naredio je g. Dragan Šolak zbog nekih naših ličnih nesuglasica u Golf klubu Beograd!!!

To traje od decembra 2021.godine.

Eto, moguće je da čak i ti samozvani slobodni i profesionalni mediji uspostavljaju cenzuru koja je inače zabranjena u Srbiji prvi put još Ustavom  iz 1888.godine.

Zabranjena je i danas, ali koga se to tiče.

Ne zameram lično novinarima u tim medijima jer znam da bi ukoliko bi se usprotivili cenzuri odmah rizikovali radno mesto.

Novinari uglavnom teško žive danas, pod jezivim su pritiskom svojih vlasnika i zato ih lično razumem.

  • Kako komentarišete izjave Bore Novakovića da preko 80 odbora podržava Aleksića?

Kada su u pitanju tvrdnje kolege Bore Novakovića, da ne širim isuviše temu, skoro 80% opštinskih organizacija stranke je u poziciji da im je istekao mandat.

Ista je situacija i sa povereništvima.

Zato će se sada do skupštine u oktobru masovno održavati izborne skupštine u organizacijama kojima je istekao mandat na kojima će pored rukovodstva ogranaka narod stranke izabrati i svoje delegate za izbornu skupštinu u oktobru.

Na taj način obezebdiće se uslovi za fer i demokratske izbore u stranci i za izbor predsednika stranke biće osiguran pun legitimitet.

U tom smislu je i ova medijska kampanja podrške Aleksićeve i Novakovićeve strane u stranci besmislena.

Delegati izabrani na redovnim ili vanrednim skupštinama opštinskih odbora izabraće nove organe stranke, 22 oktobra na rođendan Narodne stranke. Tako propisuje Statut stranke.

 

  • Možete li objasniti  zašto se razlikuju stavovi Miroslava Aleksića od stava i programa Narodne stranke?

Miki Aleksić smatra da Narodna stranka trpi štetu zbog svojih tvrdih stavova.

Njemu su, kako se meni čini, prioritet dobra saradnja isključivo  sa tzv građanskom opozicijom i uz to, naravno u paketu ide i podilaženje proameričkim medijima u Srbiji.

On veruje da će na kraju biti kako kažu Amerikanci.

Možda je u pravu, ali to ne znači da mi na to treba da pristanemo i kao stranka i Srbija kao država.

Jer u protivnom, ne vidim razlog da se uopšte bavimo politikom.

 

  • Za kraj, ocenite odnose EU i SAD kada je u pitanju Srbija i njeni nacionalni interesi

Srspko društvo se suočava sa jednim od najtežih perioda u svojoj istoriji uopšte.

S jedne strane imamo sasvim očigledno neprijateljski postavljenu EU i SAD kada su u pitanju naši nacionalni i državni interesi, a sa druge strane aktuelni režim je na putu da nas bukvalno uništi kao društvenu zajednicu u svakom segmentu života.

U takvim prilikama, jedina nada je u narodu, građanima, političkoj i kulturnoj eliti, da se okupi oko nekog programa, oko nekih ideja i oko ličnosti koje pored vizije imaju i karakter kako bi se pružio efikasan otpor silama koje nas dovode u pitanje i u društvenom i u biološkom smislu.

Neće to biti nimalo lako.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *