24. 05. 2024.
Vesti Lični stav

Gajić (NARODNA): Spajanjem izbora se ništa ne postiže, jalova rasprava oteraće glasače opozicije u apstinenciju

Centrala
  • April 20, 2024
  • 3 min read
Gajić (NARODNA): Spajanjem izbora se ništa ne postiže, jalova rasprava oteraće glasače opozicije u apstinenciju

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da spajanjem beogradskih i lokalnih izbora širom Srbije ništa ne postiže, pa ni sprečavanje „izbornog turizma“, odnosno premeštanje birača pred izbore, jer postoji „rezerva“ od 60 opština u kojima su lokalni izbori održani u decembru.

„Gubi se vreme za pripreme za izbora i dve trećine kampanje će proći u raspravi o ispunjavanju uslova opozicije, što će oterati glasače opozicije u apstinenciju i mnogi od njih neće izaći na izbore. To ide u korist vlasti, koja računa da će zbog manjeg odziva na izbore pobediti u Beogradu ako dobije isti broj glasova kao u decembru“, rekao je Gajić televiziji „Informer“.

„Vlast je iskoristila besmislen zahtev opozicije da izbori budu održani istovremeno 2. juna. Opozicija nema infrastrukturu da isprati istovremene izbore u Beogradu i 90 opština i bilo bi joj lakše da su izbori razdvojeni. Potrebne su stotine hiljada potpisa, hiljade kandidata, nekoliko hiljada kontrolora i opozicija nema resurse da to isprati“, dodao je Gajić.

Gajić je naveo da je zahtev opozicije za istovremeno održavanje republičkih i beogradskih izbora u decembru bio autogol i da je sada opet postavila „neracionalan zahtev i sama isposlovala tešku situaciju u kojoj se našla“.

Predsednik Narodne stranke je dodao da „nije u redu pravna gimnastika“ kojom će izbori biti spojeni skraćivanjem mandata lokalnim samoupravama i skraćivanjem kampanje na mesec dana, jer će tako ostati i za buduće lokalne izbore, a to „nije u interesu demokratije“.

„Narodna stranka je predlagala konkretne izmene Zakona o lokalnim izborima koji bi bile otklonjene sumnje u ’izborni turizam’ tako da onaj ko promeni prebivalište ne može na prvim sledećim izborima da glasa u novom mestu prebivališta nego u starom, kao i da odmah po završetku glasanja na budu objavljeni birački spiskovi sa svih biračkih mesta na sajtovima gradskih i opštinskih izbornih komisija“, rekao je Gajić.

„Opozicija bi mogla da politički profitira na mnogo tema ali ne tako da se od Evropske unije prose rezolucija i međunarodna istraga, pa onda američki ambasador i ambasador EU sede na sastanku u okviru dijaloga vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, a opozicija se čudi otkud njih dvojica tu iako sve vreme traži pomoć od njih“, dodao je Gajić.

Gajić je naveo da je ambasadore na taj sastanak pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić i istakao da „to više nikad ne sme da se ponovi, jer u našoj skupštini u raspravi koja je deo našeg unutrašnjeg poretka nemaju šta da traže ambasadori, ne samo ta dva ambasadora, nego bilo koji ambasadori“.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *