24. 05. 2024.
Vesti Lični stav

Gajić (NARODNA): Beogradski izbori moraju biti održani 2. juna, ostali mogu biti odloženi za jesen

Centrala
  • April 19, 2024
  • 2 min read
Gajić (NARODNA): Beogradski izbori moraju biti održani 2. juna, ostali mogu biti odloženi za jesen

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je pravno nemoguće odlaganje beogradskih izbora i pozvao vlast da produži mandat lokalnim samoupravama širom Srbije kako bi izbori u 90 opština i gradova bili održani u septembru ili oktobru, jer je to pravno moguće.

„Redovni lokalni izbori bi u mnogim opštinama i gradovima trebalo da budu održani u julu i to je svima nezgodno, pa bi njima bi mogao da se produži mandat, što je pravno moguće. Beogradski izbori, po Ustavu Srbije i Zakonu o lokalnim izborima, ne mogu bit održani posle 2. juna i tu nema nikakve dileme“, rekao je Gajić televiziji K1.

Gajić je istakao da su pravno nemogući predlozi koalicije Srbije protiv nasilja, jer je Ustavom Srbije propisano da se za sprovođenje Ustava donosi Ustavni zakon, a sada nema promene Ustava.

„Ustavni zakon je donet dva puta u novijoj istoriji, prvi put 2006. godine kada je donet novi Ustav, a drugi put 2021. godine kada je Ustav menjan povodom pravosudne reforme“, podsetio je Gajić.

Gajić je naveo da Ustavni zakon služi kao most između starog i novog Ustava, a Srbija protiv nasilja traži izmenu Ustavnog zakona iz 2006. godine, što je nemoguće jer sada nije reč o ustavnoj promeni.

„Za donošenje Ustavnog zakona mora doći do promene Ustava, a to sada nije slučaj“, dodao je Gajić.

Gajić je rekao da „datum izbora nema veze sa izbornim uslovima, nego je datum politički zahtev“.

„Zahtev za usvajanje leks specijalisa (posebnog zakona) znači da opozicija traži nešto protiv čega se godinama sama bori. Leks specijalis je način da se zaobiđe pravni poredak i opozicija se s pravom bunila kada su posebni zakoni usvajani u vezi sa Beogradom na vodi i izložbom EKSPO 2027, a sada opozicija traži leks specijalis da bi se promenili ustavni i zakonski rokovi za izbore“, zaključio je Gajić.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *