24. 07. 2024.
Sport Vesti

FIFA preti Zvezdi ako ne isplati dug bivšem igraču

Avatar
  • October 10, 2023
  • 3 min read
FIFA preti Zvezdi ako ne isplati dug bivšem igraču

Fudbalski klub Crvena zvezda moraće da plati svom bivšem igraču Rišairu Živkoviću dug od 418.460 evra, stoji u presudi arbitražnog tribunala Svetske fudbalske federacije (FIFA) u koju je Danas imao uvid.

 

 

Kako je navedeno, crveno-beli su Holanđaninu dugovali 377.600 evra na ime plata i bonusa, kao i dodatnu sumu od kamate koja iznosi 12 odsto. U obrazloženju odluke se dodaje da Zvezda nema pravo žalbe, a ovu sumu će morati da isplati u roku od 45 dana od objavljivanja presude.

Ukoliko to ne učini, neće moći da registruje nove fudbalere u naredna tri prelazna roka, a kazna se automatski produžava ako Živković ne dobije novac iz presude.

Živković je sporazumno raskinuo ugovor sa Crvenom zvezdom u 28. jula 2022. godine, u presudi FIFA piše da će klub morati da plati igraču novac od plata za narednih šest meseci.

Čelnici Crvene zvezde su u žalbi na prvobitnu presudu naveli da dug Živkoviću nije isplaćen na vreme zbog situacije sa koronavirusom u trenutku kada je ugovor raskinut, međutim, FIFA nije prihvatila ovo obrazloženje.

Nekadašnji mladi reprezentativac Holandije i fudbaler Ajaksa potpisao je trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom 30. avgusta 2021. posle, kako je tada bilo objavljeno u medijima, “dugih i složenih pregovora”.

Sportski direktor Mitar Mrkela tada je izjavio da Živković u Crvenoj zvezdi “može da dosegne visine” koje su bile predviđane dok je kao 17-godišnjak stigao u Ajaks.

– Dobro ga poznajem, još dok sam bio u Fudbalskom savezu Srbije razgovarao sam sa njegovim ocem i sa njim o mogućnosti da zaigra za našu reprezentaciju, ali se to tada nije ostvarilo. Ima talenat i atletske sposobnosti, pre svega brzinu, kao i osećaj za gol. Biće pojačanje i za prvenstvo i za Evropu – procenio je Mrkela.

Ipak, u julu naredne godine klub je saopštio da Holanđanin više neće nositi crveno-beli dres, nakon što je u toj sezoni odigrao samo 14 utakmica i postigao jedan gol.

Tada je rečeno i da je ugovor sporazumno raskinut i da će Živkoviću biti isplaćene tri plate koje mu se duguju, a u našim medijima je objavljeno da je rastanak usledio na “fer i korektan način”.

Pre ove presude čelnici kluba iz Ljutice Bogdana podneli su kontratužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS), za koju postoji velika mogućnost da će je izgubiti.

 

Izvor: https://www.danas.rs/

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *