24. 07. 2024.
Vesti

FAMA : Presuda Aidi Ćorović – stavljanje na stranu onih koji afirmišu ratne zločine

Avatar
  • December 16, 2023
  • 2 min read
FAMA : Presuda Aidi Ćorović – stavljanje na stranu onih koji afirmišu ratne zločine

Feministička antifašistička mreža – FAMA izražava revolt zbog presude Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu kojom je potvrđena novčana kazna aktivistkinji mirovnog pokreta u Srbiji Aidi Ćorović, koja svojim delovanjem više od dve decenije poziva na suočavanje s prošlošću kao preduslovu ozdravljenja društva ali i usposavljanja saradnje bez tereta prošlosti među državama nastalim nakon raspada Jugoslavije.

Ovakva presuda uznemirava demokratsku javnost i u Srbiji i u drugim postjugoslovenskim zemljama jer šalje jasnu poruku da se iskazivanje kritičkih stavova ne toleriše već oštro sankcioniše. Ona, takođe, jasno pokazuje koliko je dubok i težak jaz između evropskih standarda i prakse sudova u Srbiji u poštovanju prava na mirno okupljanje i slobodno izražavanje političkih stavova.

Novčana kazna izrečena je zbog toga što su 9. decembra 2021. godine aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović bacile nekoliko jaja na mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, nakon što je lokalna policija zabranila akciju uklanjanje murala koju je prethodno najavila Inicijativa mladih za ljudska prava.

 

aida ćorović

Osuđujući Aidu Ćorović za nenasilan čin izražavanja političkog stava, sud je izašao iz zone objektivnosti i nepristrasnosti i stavio se na stranu onih koji relativizuju, opravdavaju i afirmišu ratne zločine i njihove počinioce.

Zalažući se za slobodu izražavanja političkih stavova i mirnog okupljanja, FAMa će se obratiti međunarodnim organizacijama u čijem fokusu je zaštita branitelja/ki ljudskih prava.

Stojimo čvrsto uz našu saborkinju i njenu odluku da se suprotstavi veličanju ratnog zločinca Ratka Mladića a time
i održavanju atmosfera konflikta, pretnji i zveckanja oružjem u našem regionu.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *