23. 05. 2024.
Vesti

Evropske zelene partije podržale ZLF na kongresu u Lionu

Avatar
  • February 5, 2024
  • 2 min read
Evropske zelene partije podržale ZLF na kongresu u Lionu

Predstavnice Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF i Natalija Stojmenović, odbornica ZLF u Skupštini grada Beograda u prethodnom sazivu, učestvovale u Proširenom kongresu Evropske zelene partije u Lionu.

Ovom prilikom je naša delegacija generalnoj sekretarki i članovima Izvršnog komiteta Evropske zelene partije i zelenim poslanicima i poslanicama Evropskog parlamenta, predstavila situaciju u Srbiji nakon izbora. Ovi poslanici će 8. februara biti u prilici da glasaju za rezoluciju EP o stanju u Srbiji nakon izbora.

Biljana i Natalija su se sastale sa nekoliko ministara zelenih partija u vladama zemalja članica Evropske unije, koji su učestvovali u radu Kongresa i upoznale ih sa zahtevima koalicije Srbija protiv nasilja za međunarodnom istragom koja bi detaljnije ispitala izbornu prevaru na decembarskim izborima.

Svi sagovornici su poslali snažnu podršku Zeleno-levom frontu i građanima i građankama Srbije da istraju u borbi za evropsku demokratsku Srbiju.

Posebno je podvučeno da se osim vaninstitucionalnih moraju koristiti i sva institucionalna sredstva borbe. Za evropske partnere je nedopustivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU nema osnovnih uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Na Kongresu Evropske zelene partije su izabrani nosioci liste evropskih zelenih pred izbore za Evropski parlament – Bas Ajekout iz holandske Zelene levice i Teri Rajntke iz nemačkog Saveza 90/Zeleni.

Izglasan je i Zajednički manifesto za evropske izbore 2024. godine, u kojem se ističe da Evropska unija mora održati obećanje dato zemljama kandidatima za članstvo, što uključuje i Srbiju.

Zeleno-levi front u poseti Evropskoj komisiji povodom izbornih nepravilnosti

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *