23. 05. 2024.
Vesti

Elektrosever od sada snabdeva strujom sever KiM

Avatar
  • December 11, 2023
  • 2 min read
Elektrosever od sada snabdeva strujom sever KiM

EU: Elektrosever „počinje da snabdeva strujom“ Sever, prekida se neregulisana praksa; KEDS(Šiptarska Kompanija): Istorijski trenutak.

Skoro godinu i po dana od usaglašavanja pape puta za primenu sporazuma o energetici zaključen je komercijalni ugovor između kompanije KEDS i Elektrosevera. To znači da se prestaje sa „neregulisanim praksom“ i da Elektrosever počinje da „snabdeva strujom“ četiri opštine, poručuju iz Evropske unije. Oglasila se i kompanija KEDS navodeći da je reč o istorijskom trenutku. Sa druge strane, za sada izostaju reakcije najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

Da su tzv. kosovska energetska kompanija KEDS i nedavno osnovana kompanija Elektroprivrede Srbije na Kosovu – Eletrosever potpisale komercijalni ugovor, prvi je javnost ranije danas obavestio izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajačak.

Prepodne je u kratkoj objavi na društvenoj mreži „X“ poručio da je reč o važnom koraku ka sprovođenju Energetske mape puta i ka normalizaciji odnosa

Večeras se saopštenjem oglasila i Evropska unija, navodeći takođe da je reč o važnom koraku ka punoj implementaciji mape puta, odnosno energetskih sporazuma postignutih u okviru dijaloga 2013. i 2015. godine. „EU pozdravlja današnje potpisivanje komercijalnog ugovora između kosovske energetske kompanije KEDS i novoosnovane kompanije po kosovskom zakonu, Elektrosevera“, naveli su u saopštenju, takođe bez objavljivanja samog ugovora.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *