24. 07. 2024.
Vesti

Dveri: Vlast krije gde je potrošila više od 500 miliona evra

Avatar
  • October 2, 2023
  • 3 min read
Dveri: Vlast krije gde je potrošila više od 500 miliona evra

Danas je u Beogradu održana konferencija za medije Srpskog pokreta Dveri na temu finansijskih zloupotreba od strane Vlade Republike Srbije. Na konferenciji su govorili narodni poslanik i predsednik Dveri Boško Obradović i član Predsedništva Dveri Dragan Dobrašinović.

Boško Obradović: Imamo posla sa vlašću koja krije na šta je potrošila preko 500 miliona evra narodnih para, kako je to utvrdio Fiskalni savet samo za prošlu, 2022. godinu.

Za taj novac bilo je moguće renovirati sva porodilišta u Srbiji, obezbediti besplatne udžbenike za sve đake a ne samo u Beogradu ili subvencionisati 50.000 malih domaćih preduzeća.

Ovakav stepen korupcije i pljačke državnog budžeta nije zabeležen i za ovo će Vlada Republike Srbije na čelu sa Anom Brnabić morati da odgovara.

Za Srpski pokret Dveri korupcija je ravna veleizdaji jer je u pitanju otimanje od naroda i države, a sva pokradena sredstva iz budžeta mogla su biti uložena u rešavanje nagomilanih problema građana.

Mogli smo povećati plate prosvetnim radnicima, mogli smo skratiti liste čekanja u bolnicama, mogli smo pomoći socijalno ugroženim porodicama da lakše prežive ogromnu inflaciju, mogli smo subvencionisati poljoprivredne proizvode kojima je ove godine niska otkupna cena…

Sve to je nemoguće jer odlazeća Vlada Srbije troši naš novac u nepoznate svrhe.

Više nije dovoljno smeniti Anu Brnabić i njene ministre — oni moraju biti lustrirani, moraju krivično odgovarati, mora im biti oduzeta sva nezakonito stečena imovina i zabranjeno obavljanje bilo koje javne funkcije u budućnosti.

Ova vlast je dovela Srbiju na ivicu gladi, a samo ako zaustavimo ovu korupciju u vrhu sistema možemo omogućiti mnogo bolji život za građane. To je program Srpskog pokreta Dveri i našeg državotorno-patriotskog bloka koji čine ljudi koji nikada nisu bili na vlasti i koji garantuju da će svi oni koji su oštetili budžet odgovarati.

Dragan Dobrašinović: Protivzakonitim postupanjem koje se odnosi na upotrebu tekuće budžetske rezerve, o kojoj odlučuje isključivo Vlada Republike Srbije, oborena su čak tri neslavna rekorda:

1. Preko tekuće budžetske rezerve potrošila je ukupno milijardu evra, što je istorijski rekord od uvođenja ovog mehanizma u budžetski sistem Srbije pre više od dvadeset godina.

2. Od rekordne milijarde evra, čak 50% ukupnih sredstava utrošeno je na ničim opravdane poverljive troškove, što je apsolutni rekord u pogledu visine poverljive upotrebe rezerve.

3. Dvostruko je prekoračila Zakonom o budžetskom sistemu (član 69) propisan limit od 4% predviđen za tekuću budžetsku rezervu, i to baš za ovih više od 500 miliona evra ničim opravdanih tajnih rashoda.

Zahtevamo od Državne revizorske institucije da u najkraćem mogućem roku izvrši reviziju svih troškova izvršenih zloupotrebom tekuće budžetske rezerve putem neopravdanog korišćenja instrumenta poverljivosti i o svojim nalazima izvesti javnost i nadležne pravosudne institucije koje će, pre ili kasnije, morati da procesuiraju odgovorne a to su, u konkrnjtnom slučaju, aktuelna premijerka i ministri.

Takođe upozoravamo da je u 2022. godini oboren još jedan negativni rekord.

Iz budžetskih sredstava na ime rashoda za kazne, penale, takse i naknadu štete isplaćeno je čak 165 miliona evra, a u poslednjih pet godina frapantnih 722 miliona evra.

Poređenja radi, to je 2,8 puta više nego u periodu od 2007 – 2011. godine, koji je upamćen kao period izrazito neodgovornog postupanja tadašnje vlasti u oblasti javnih finansija. Ako je to bila neodgovornost, a bila je, pitamo se šta je onda ovo.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *