20. 05. 2024.
Vesti

Dveri: Vlada da povuče iz procedure poseban zakon za EXPO 2027

Avatar
  • October 9, 2023
  • 2 min read
Dveri: Vlada da povuče iz procedure poseban zakon za EXPO 2027

Kao što se iz svega što smo poslednjih meseci čuli od predesdnika i premijerke vezano za mini EXPO 2027 moglo i pretpostaviti, u pitanju je nova velika prevara građana Srbije čijim je novcem Aleksandar Vučić odlučio da plati još jednu u nizu svojih besmislenih promocija.

Dokaz za to je i skandalozan i kriminalan predlog Zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, koji je ovih dana Vlada Srbije uputila Narodnoj skupštini na razmatranje.

Ovim zakonskim predlogom, koji je po svojoj suštini legalizacija političke korupcije, predviđeno je da na radove za izgradnju izložbenog prostora za EXPO 2027, objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture, čija će vrednost premašiti milijardu evra, neće biti primenjivan Zakona o javnim nabavkama (član 14). Ovo će direktno doprineti suzbijanju konkurencije koja je i tako na tragično niskom nivou i drastičnom porastu troškova realizacije radova.

 

Posebnim zakonom za EXPO 2027, stavlja se van snage ne samo Zakon o javnim nabavkama, već i pojedine odredbe drugih propisa koje se odnose na eksproprijaciju, planiranje i izgradnju, po modelu koji je već viđen kod brojnih linijskih infrastrukturnih projekata, a koji je doveo do drastičnog porasta cena auto puteva koji su sa dva i tri miliona evra po kilometru dostigli isnose od deset i više miliona evra. Ovakav razbojnički pristup u upravljanju projektima viđen je, da podsetimo, i u „Beogradu na vodi“.

 

Usled isključenja primene Zakona o javnim nabavkama, izbor izvođača radova zbog diskriminatornih uslova neće biti moguće osporiti ni pred jednim državnim organom, što jasno ukazuje na namere predlagača ovog zakona za ozakonjivanje bezakonja i nove pljačke građana Srbije.

Zbog svega navedenog, Srpski pokret Dveri poziva Vladu Republike Srbije da iz procedure povuče ovaj zakonski predlog i upodobi ga sa Zakonom o javnim nabavkama i drugim relevantnim propisima.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *