20. 05. 2024.
Vesti

Dveri: Spas za Srbiju je u decentralizaciji i lokalnoj demokratiji

Avatar
  • February 12, 2024
  • 2 min read
Dveri: Spas za Srbiju je u decentralizaciji i lokalnoj demokratiji

Ako u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije 85 opština nema narodnog poslanika iz svoje sredine, onda je nešto ozbiljno trulo u našem izbornom i političkom sistemu. Ko će onda u parlamentu zastupati interese Prijepolja, Aranđelovca, Bačke Palanke, Knjaževca, Ivanjice, Gornjeg Milanovca ili Aleksinca, kada nemaju svoje predstavnike?

 

 

Zašto trpimo izborni sistem u kome je tačno pola narodnih poslanika, njih 125, iz Beograda i Novog Sada (107 iz Beograda i 18 iz Novog Sada)?

Kako smo dozvolili da nam centralna vlast u Beogradu oduzme prihode, nadležnosti i imovinu naših lokalnih samouprava i onda nam naše pare deli na kašičicu kao milostinju Vlade prema ko zna kojim šemama i kombinacijama?

Vrhunac besmisla se dešava na lokalnim izborima kada se kao nosioci izbornih listi širom Srbije pojavljuju političari koji ne žive u tim sredinama i sigurno neće biti odgovorni za vršenje vlasti na lokalnom nivou.

Zato se Srpski pokret Dveri zalaže za decentralizaciju Srbije, što će zaustaviti iseljavanje čitave Srbije u Beograd, kako bi nastavili da žive i manji gradovi i opštine, sela i pasivni krajevi.

Na taj način bi se zaustavio urbanistički, saobraćajni i svaki drugi haos u prestonici i omogućio normalan život za sve one koji žive u Beogradu. Zato u susret preostalim lokalnim izborima na proleće ove godine ističemo nekoliko ključnih novih principa lokalne demokratije:

Promena izbornog sistema na republičkom nivou kako bi svaki grad i opština u Srbiji imali narodnog poslanika;

Promena izbornog sistema na lokalnom nivou kako bismo mogli da glasamo za ljude sa imenom i prezimenom koje želimo da vidimo u parlamentu a ne samo za unapred zatvorene stranačke liste kandidata;

Povratak izvornih prihoda, nadležnosti i imovine lokalnim samoupravama – naše pare da ostanu u našoj sredini;

Zabrana da nosilac liste na lokalnim izborima bude neko ko nema prebivalište na teritoriji dotične jedinice lokalne samouprave.

Političke promene počinju sa lokalnog nivoa. Spas za Srbiju je u decentralizaciji i lokalnoj demokratiji.

Ne smemo više ikada dozvoliti da nemamo svog predstavnika u republičkoj skupštini i da se neko van našeg grada pita kako ćemo mi u njemu živeti. Zato su lokalni izbori 2024. velika šansa da pokrenemo talas političkih promena – svako u svojoj lokalnoj samoupravi.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *