24. 07. 2024.
Vesti

Dveri sa KiM: Humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji

Avatar
  • October 3, 2023
  • 3 min read
Dveri sa KiM: Humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji

Od nedelje 24.09.2023 godine i tragičnih događaja u Banjskoj, separatističke vlasti u Prištini delimično su zatvorili dva administrativna prelaza na severu KiM i time i ionako nepodnošljivu i tešku situaciju učinile još težom. Naime Srbima sa severa KiM je dozvoljen izlaz sa KiM u ostatak Srbije, ali je zato zabranjen povratak tj. ulazak na KiM na tim istim prelazima.

 

Prelaz iz centralne Srbije ne može se preći ni peške, ni autom, ni autobusom, što je nezabeleženo u civilizacijskoj praksi.

To praktično znači da možete da odete do Raške, Kraljeva ili Novog Pazara u trgovinu, u nabavku lekova, na lekarski pregled, operaciju ili recimo porođaj, ali se posle toga ne možete vratiti svojoj kući i porodici. Kada jednom narodu odzmete pravo na lečenje, vi ste mu oduzeli i pravo na život, što predstavlja kršenje povelje UN. Đaci i studenti sa obe strane administrativne linije, takođe ne mogu da prate nastavu a studenti sa KiM ne mogu iz centralne Srbije doći svojim kućama ni za vikend, kako bi posetili svoje najmilije i zanovili studentske potrepštine.

Naglašavamo da je zabranjen i autobuski saobraćaj u oba smera, što naknadno otežava komunikaciju stanovništva i naknadno ograničava slobodu kretanja. Na taj način Srbi su diskriminisani i nalaze se u svojevrsnom logoru, gde se nad njima vrši nečuveni teror.

S obzirom da su i svi alternativni prelazi zatvoreni i pokriveni tzv. policijskim jedinicama iz Prištine i da se svaki ilegalni prelaz na tim pravcima kažnjava novčanom kaznom od 450 evra, to praktično znači da je ulaz na KiM HERMETIČKI ZATVOREN.

Očito su na ovim prostorima prisutni dupli standardi u čijoj primeni pored separatističkih vlasti u Prištini, svesrdno učestvuje i tzv. međunarodna zajednica.

Situacija je još dramatičnija kada se uzme u obzir i činjenica da se kontinuirano nastavlja nesnabdevanje lekovima KBC Kosovska Mitrovica, kiseonik nestaje, a prema izjavama vlasnika, trgovine su poluprazne i zalihe mogu potrajati još 3-4 dana. NLB banka, Komercijalna banka i Banka Poštanska štedionica ostaju bez novca, pa poslodavci nisu u mogućnosti da svojim zaposlenima isplate lične dohotke.

Preduzeća koja posluju na prostoru severa KiM prinuđena su da prekinu svoja poslovanja i veliki broj zaposlenih pošalju svojim kućama.

Iz gore navedenih činjenica, Srbima na severu KiM preti humanitarna katastrofa neslućenih razmera koja se namerno pravi kako bi se na preostale Srbe i na taj način izvršio dodatni pritisak da napuste svoja vekovna ognjišta. U isto vreme kosmetski Albanci, nesmetano špartaju centralnom Srbijom, trguju, leče se i bave biznisom bez ikakvih posledica.

Vlada Republike Srbije, nadležna ministarstva i tzv. Kancelarija za KiM ništa ne čine kako bi pomogli Srbima na KiM, dok mediji o ovome ćute.

Srbi sa KiM vape za pomoć i razumevanje svoje sabraće iz ostatka Srbije i mole da u naše ime dignu svoj glas protiv ovakve neodgovorne vlasti, koja nas je i dovela u ovu, nikad goru situaciju. Takođe, pozivamo Srbe sa KiM da ne podležu panici i defetističkim porukama predsednika Srbije da će morati na traktorima i kamionima bežati sa KiM i da budu strpljivi jer će ova vlast uskoro biti prošlost.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *