20. 05. 2024.
Vesti

Dveri: Laž do laži i jedna istina Ane Brnabić

Avatar
  • July 26, 2023
  • 3 min read
Dveri: Laž do laži i jedna istina Ane Brnabić

Današnja konferencija za medije Ane Brnabić povodom Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, još jedan je pokazatelj koliko je korumpiranoj i pljačkaški orijentisanoj vlasti neophodno da ovaj nakaradni zakon bude što pre usvojen i primenjen.

 

Razlog za to je krajnje jednostavan i banalan.

Ovim predlogom zakona, kojim se javna preduzeća transformišu u akcionarska društva, otvara se put za njihovu kriminalnu privatizaciju od strane novokomponovanih SNS tajkuna i legalizaciju njihovog otimanja od generacija građana Srbije koji su ih stvarali i u njih decenijama ulagali.

Nastojanje usplahirene premijerke da dodatno pojasni razloge za donošenje kriminalnog zakona leži i u činjenici da je drastičan pad rejtinga SNS-a vidljiv i golim okom, te je neophodno stvoriti zakonski osnov da novac stečen ekstremnom korupcijom bude naknadno ubrizgan u buduća akcionarska društva, što će im omogućiti da umesto na bazi izborne volje vladaju prljavim kapitalom otetim od građana Srbije.

Koliko su tvrdnje Ane Brnabić besmislene, najvidljivije je iz dela u kojem navodi da cilj novog zakona nije privatizacija javnih preduzeća, jer su to, kaže, mogli i po starom, već njihova depolitizacija i profesionalizacija.

U kojoj meri to nema dodirnih tačkaka sa istinom najbolje govori činjenica da su gotovo sve direktore javnih preduzeća sve vreme svoje vlasti birali isključivo po političkim kriterijumima i godinama ih držali u VD stanju, suprotno članu 52. Zakona o javnim preduzećima, umesto da ih biraju na konkursima na osnovu stručnih referenci i profesionalnog iskustva, na šta su bili obavezni po važećem zakonu (članovi 24. i 25. Zakona).

Suština je upravo u suprotnom.

Ne postoji ništa u važećem zakonu što je pljačkašku SNS hordu sprečavalo da izvrši depolitizaciju i profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima.

Naprotiv, to je bila njihova obaveza koju nisu hteli da sprovedu, već su nestručnim upravljanjem javnim preduzećima putem partijskih grčića na direktorskim mestima i koruptivnim zahvatima neviđenih razmera, izvršili njihovo ruiniranje i smanjivanje vrednosti kapitala i time pripremili teren za njihovu pljačkašku privatizaciju, za šta prostor treba da otvari upravo novi zakon.

I za kraj, Srpski pokret Dveri, kao opoziciona stranka, priznaje da nisu sve tvrdnje Ane Brnabić neistinite, zbog čega je javno pohvaljujemo.

Jedna je tačna. Oni od ovog zakona neće odustati. Jer odustajanje od pljačke građana i vlasti po svaku cenu, što ovaj zakon obezbeđuje, je jedino što za SNS nije opcija.

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *