20. 05. 2024.
Vesti

Dveri KiM: Srbe svakodnevno hapse na KiM, aktuelna vlast ne čini ništa da ih zaštiti

Avatar
  • September 21, 2023
  • 3 min read
Dveri KiM: Srbe svakodnevno hapse na KiM, aktuelna vlast ne čini ništa da ih zaštiti

Posle jučerašnjih najnovijih hapšenja trojice Srba u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Prilužju, Srbima sa KiM je definitivno jasno da ih je ovaj režim izdao i ostavio na milost i nemilost albanskih separatista.

Naime, u poslednjih nekoliko meseci na prostoru KiM je uhapšeno i u šiptarskim kazamatima pritvoreno na desetine Srba, o čijoj sudbini se gotovo ništa ne zna, a sve govori da nikoga i ne interesuje sudbina tih ljudi. Kao primer tome navešćemo samo sudbine dva čoveka, Miluna Milenkovića Luneta i Dušana Obrenovića, koji se već mesecima nalaze u šiptarskim zatvorima, a da se režim i njegova ispostava na KiM – tzv. Srpska lista, uopšte ne bave njihovom sudbinom.

Postavljamo pitanje tzv. Srpskoj listi i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, da li znaju koliko se trenutno Srba nalazi u šiptarskim zatvorima, za koja dela su optuženi i u kakvom su zdravstvenom stanju trenutno?

Zašto se reakcija vlasti svodi samo na isprazna saopštenja tzv. Srpske liste i verbalne osude Petra Petkovića? Zašto nijedna institucija niti bezbednosne službe u Srbiji ne rade ništa po pitanju bezbednosti Srba na KiM, već ih kao „glinene golubove i zečeve“, ostavljaju na izvol’te albanskim separatistima? Kako to da na spisku uhapšenih nema nikoga iz tzv. Srpske liste, kada je javna tajna da se ogromna većina njih tereti od strane separatista za kriminal i korupciju, nego se samo hapse obični ljudi?

Ističemo da su separatiste na naše kućne pragove, posebno u severnom delu KiM, doveli lično Aleksandar Vučić i tzv. Srpska lista time što su u direktnom dogovoru sa Prištinom predali lokalne samouprave u sve četiri opštine na severu KiM.

Zbog svega ovoga, Pokrajinski odbor Dveri za KiM zahteva sledeće:

Hitnu smenu i ostavku Petra Petkovića sa mesta direktora Kancelarije za KiM, jer je svojim nečinjenjem ugrozio bezbednost Srba na KiM;

Da tzv. narodni poslanici tzv. Srpske liste, odmah i bespogovorno napuste tzv. prištinski parlament;

Hitno raspisivanje lokalnih izbora na KiM po Ustavu i zakonima Republike Srbije u svim sredinama gde Srbi čine većinu, kako bi se na taj način povećala institucionalna i svaka druga bezbednost kosmetskih Srba;

Hitnu sednicu SB UN na kojoj bi se raspravljalo o aktuelizaciji Rezolucije SB UN 1244 i povratku rešavanja pitanja KiM u SB UN, gde Srbija ima zaštitu od strane Kine i Rusije kao stalnih članica SB UN;

Da se Vlada Republike Srbije hitno izjasni da li je u stanju da institucionalno i na svaki drugi način zaštiti Srbe na KiM od terora kako albanskih separatista, tako i od kriminalnih grupa koje čine pojedini Srbi.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *