24. 07. 2024.
Vesti

Dveri KiM: Međunarodna zajednica da spreči humanitarnu katastrofu na KiM

Avatar
  • October 11, 2023
  • 2 min read
Dveri KiM: Međunarodna zajednica da spreči humanitarnu katastrofu na KiM

Pokrajinska organizacija Dveri sa KiM zahteva od Međunarodne zajednice da spreči humanitarnu katastrofu na KiM, koja svakim danom dobija sve ozbiljnije razmere.

Kakva je trenutna situacija na KiM najbolje govori činjenica da KBC u Kosovskoj Mitrovici ima ozbiljne probleme sa snabdevanjem lekovima, kiseonikom i sanitetskim materijalom, da postoji ozbiljan nedostatak lekova i u apotekama, kao hrane i druge robe u trgovinama na severu KiM.

Komercijalna banka i Poštanska štedionica nemaju mogućnost da dostave novac svojim poslovnicama, tako da se ne mogu ni isplatiti plate radnicima ni u privredi ni u državnim institucijama. Poseban problem jeste nemogućnost odlaska na posao radnika i studenata na predavanja na relaciji Raška-sever KiM, koji traje već 15 dana.

Sve ovo je posledica zatvaranja administrativnog prelaza Jarinje i to tako što se preko njega može izaći prema Raškoj, ali je onemogućen povratak.

Građani, da bi došli do Leška, se moraju vraćati preko Novog Pazara, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, što je put od 130 km, dok ta deonica preko Jarinja iznosi 20 km. Ovu torturu ne trpe samo Srbi sa severa KiM, već i Albanci, Goranci i drugi koji imaju svoje obaveze i poslove u centralnoj Srbiji.

Pored ovakvog stanja, na Srbe se vrši dodatani pritisak i teror svakodnevnim pretresanjem kuća od strane tzv. kosovske policije, a pritom se ne zna ni koliko je Srba do sada uhapšeno po raznim osnovama.

Za sve to vreme vlast u Beogradu ćuti i nijednim svojim potezom nije pokazala da joj stalo niti do Kosova i Metohije niti do Srba koji ovde žive.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *