24. 07. 2024.
Vesti

DVERI: Godinu dana od formiranja novog saziva Narodne skupštine – Dveri najaktivnija poslanička grupa

Avatar
  • August 1, 2023
  • 2 min read
DVERI: Godinu dana od formiranja novog saziva Narodne skupštine – Dveri najaktivnija poslanička grupa

Na današnji dan pre godinu dana, čak četiri meseca od završetka parlamentarnih izbora, formiran je novi saziv Narodne skupštine.

U tom sazivu poslanička grupa Srpski pokret Dveri-Patriotski blok ima šest narodnih poslanika, ali i pored toga broja predstavlja najaktivniju poslaničku grupu u Narodnoj skupštini.

 

 

Naša poslanička grupa podnela je, u 2022. godini, 38 inicijativa u skupštinsku proceduru, i to 6 zakona, 3 rezolucije, 19 deklaracija, 5 preporuka, 3 predloga za obrazovanje Anketnih odbora i 2 predloga za obrazovanje komisija.

U 2023. godini do sada je podneto 20 različitih inicijativa, što predstavlja ukupan broj od 58 inicijativa.

Posebno bismo izdvojili podneti Zakon o izmenama Zakona o udžbenicima i Zahtev Vladi Republike Srbije za dodelu besplatnih udžbenika i udžbeničkih kompleta za 2023/2024. godinu za svu decu osnovnog i srednjeg obrazovanja i za dodelu jednokratne pomoći u iznosu od 20.000 dinara za sve učenike na čitavoj teritoriji Republike Srbije, kao i Preporuku Vladi Republike Srbije o preusmeravanju budžetskih sredstava na obnovu porodilišta u Srbiji i izgradnju nacionalnog centra za natalitet.

Ove dve inicijative su od posebne važnosti za poboljšanje proporodične politike u Srbiji, ali nažalost, aktuelna vlast ih do sada nije prihvatila.

Pored ovih inicijativa, poslanička grupa Srpski pokret Dveri-Patriotski blok je podnela 173 amandmana na 32 predloga zakona, ali i održala više desetina konferencija za medije u Narodnoj skupštini na teme koje su od velike važnosti za Srbiju – od situacije na KiM preko događaja u vezi sa EPS-om do važnih tema u vezi sa ekonomijom, poljoprivredom, bezbednošću, infrastrukturom i drugim društvenim temama.

Narodni poslanici Dveri, u skladu sa vremenom koje po Poslovniku imaju, bili su najaktivniji i u skupštinskom plenumu, a posebno ističemo poslanička pitanja koja su postavljali, a koja se tiču problema u raznim delovima Srbije.

Dveri će nastaviti da slušaju glas svog naroda i bićemo i dalje autentični predstavnici građana Srbije u Narodnoj skupštini. To je i razlog zbog kog svakoga dana sve više raste poverenje u Srpski pokret Dveri.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *