25. 07. 2024.
Kultura

Dušanu Kovačeviću uručena Povelja za životno delo

Avatar
  • April 30, 2023
  • 2 min read
Dušanu Kovačeviću uručena Povelja za životno delo

Izvor: Direktno.rs, Mediji

U okviru Tribine “Francuska 7”, na istoimenoj beogradskoj adresi Udruženja književnika Srbije, juče je održano autorsko veče Dušana Kovačevića, saopštili su iz UKS. Književnik je predstavio svoje stvaralaštvo, a prikazan je i dokumentarni film o ovom našem akademiku.

Bila je ovo prilika i da Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, Kovačeviću uruči Povelju za životno delo, najznačajnije priznanje ovog Udruženja.

Dušan Kovačević, savremeni srpski dramski pisac, scenarista, pozorišni i filmski reditelj, napisao je, pored ostalog, najbolje srpske drame, među kojima i: “Maratonci trče počasni krug” (1973), “Radovan Treći” (1973), “Ko to tamo peva” (1980), “Balkanski špijun” (1983), “Profesionalac” (1990).

Foto; Dušan Kovačević, printscreen

Po scenarijima Dušana Kovačevića snimljeni su mnogi filmovi, kao na primer: “Ko to tamo peva” (1980, režija S. Šijan), “Maratonci trče počasni krug” (1981, režija S. Šijan), “Balkanski špijun” (1984, režija D. Kovačević i B. Nikolić), “Sabirni centar” (1990, režija G. Marković), “Urnebesna tragedija” (1995, režija G. Marković), “Podzemlje – Andrgraund” (1995, režija E. Kusturica), “Profesionalac” (2003, režija D. Kovačević)…

Samo u beogradskim pozorištima odigrano je više od 3.000 predstava koje je gledalo preko dva miliona gledalaca.

Dela Dušana Kovačevića igrana su u više od 130 inostranih pozorišta i prevedena su na dvadeset pet svetskih jezika.

Akademik Dušan Kovačević je dobitnik gotovo svih domaćih i izrazito značajnih stranih priznanja i nagrada za drame i scenarija, a nagrađen je i “Zlatnom palmom” za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu, kao i dvema nagradama za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Montrealu.

Naš najznačajniji dramski pisac je laureat nagrade “Ivo Andrić” za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti.

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *