23. 05. 2024.
Vesti

DS, Srce, Zajedno: Planiraju da podignu još jedno luksuzno naselja kod hotela Jugoslavije

Avatar
  • September 29, 2023
  • 2 min read
DS, Srce, Zajedno: Planiraju da podignu još jedno luksuzno naselja kod hotela Jugoslavije

Juče je u organizaciji Demokratske stranke, stranke Zajedno i stranke Srce održana trbina “Šta će biti s Jugom- urbanistički izazovi Beograda?”  ispred hotela Jugoslavija. Na trbini su govorili Marin Krešić, urbanista, Darko Alaburić, prostorni planer i Antonije Antić, bivši direktor Urbanističkog zavoda.

 

 

Govornici su izjavili da je na osnovu plana višeg reda predviđeno da se prostor uredi prema postojećem planu detaljne regulacije, ali se posle kupovine radi novi plan kojim je obuhvacen veći prostor nego ranijim planom, kej i deo za marinu.

Zanimljivo je da se vreme kupovine poklapa sa izradom novog plana.

Očigledno je da plan koji već postoji ne odgovara investitorima te će se ipak izraditi novi kojim bi se obuhvatio i deo reke i kojim se predviđa izrada marine tj rečnih stanica i sigurne promene na keju.

Postavlja se pitanje šta će biti sa trenutnim objektom hotela, pošto se ostavlja mogućnost investitorima da sređuje objekat prema svom nahođenju. Ukoliko se ne spreči ovo izvesno je da će na ovom prostoru nići još jedno luksuzno naselje, koje će re raditi po uzoru na kontraverzno naselje Beograd na vodi bez adekvatne infrastructure, pre svega, kanalizacije, saglasili su se učesnici tribine.

Trenutna vlast gleda samo interese investitora i krupnog kapitala, a ne interese oko 300.000 ljudi na Novom Beogradu i u centralnom delu Zemuna.

Njih niko nije pitao da li oni žele još jedno mesto rezervisano samo za one sa parama, s obzirom da će prosečan stan u naselju koštati preko pola miliona evra.

Govornici su pozvali građane da se uključe u borbu protiv investitorskog nasilja, ne samo nad kupljenim, nego i javnim prostorom, kako bi oslobodili Beograd na sledećim izborima.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *