23. 05. 2024.
Vesti

Đorđe Miketić: Na delu je brzopotezna letnja pljačka Srbije epskih razmera !

Avatar
  • July 17, 2023
  • 3 min read
Đorđe Miketić: Na delu je brzopotezna letnja pljačka Srbije epskih razmera !

Dok su ljudi na odmorima, a napolju prži 40 stepeni, u skupštinsku prodecuru, na usvajanje, ušlo je nekolicina pljačkaških zakona i zajmova.

Narodni poslanik iz stranke Zajedno Đorđe Miketić smatra da je ovo pokušaj vlasti da opljačka državu kada je manja pozornost građana.

„Na spisku je Zakon o planiranju i izgradnji koji će tajkunima pokloniti najekskluzivnije zemljište.

Planira se uvođenje konverzije prava na zemljište ali besplatno – bez nadoknade – čime će Srbija i svi njeni građani biti zakinutu za milijarde evra priliva u budžet.

Ovaj pakleni plan pljačkanja javne imovine i građana Srbije usvojen je na vladi 5. maja – prvog dana trodnevne žalosti. O tome je Vlada razmišljala nakon masakara, a ne kako da lečimo naše društvo nakon nemislivih tragedija koje su nas zadesile“, izjavio je narodni poslanik iz stranke Zajedno Đorđe Miketić.

On dodaje i da se ponovo uvodi nasilna eksproprijacija – ono zbog čega smo nedeljama protestovali i blokirali puteve Srbije, čime će se vrišti konfiskacija privatnog građevinskog zemljišta, jer zakon predlaže da ako „za potrebe izgradnje linijske infrastrukture objekata za koji je utvrđeno da je od posebnog značaja za Republiku Srbiju naknada za eksproprijaciju se određuje kao za poljoprivredno zemljište, odnosno šumu ili šumsko zemljište“.

„Ovo otimanje zemiljišta od građana ima za cilj da se što jeftinije zemljište ustupi tajnim i tajkunskim projektima koji će biti proglašeni za javni interes“, navodi Miketić.

Takođe tu je i upitni zakon koji će izvršiteljima dati mogućnost da utvrđuju vlasništvo građana nad nekretninom.

Na dnevnom redu će biti još i zakoni o energetici, o železnici, ozakonjenju objekata, o olakšanom zapošljavanju stranaca i dobijanja srpskog državljanstva, zakon o stambenoj gradnji za „bezbednjake“, kao i potvrde za desetine zajmova od stranih banaka i fondova, a svaki od njih u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra. Takođe na čekanju je i katastrofalni zakon o upravljanju javnim preduzećima koji naše nacionalne parkove i javna preduzeća od strateškog interesa – vodi ka privatizaciji.

„Na delu je brzopotezna letnja pljačka Srbije – epskih razmera, jer računaju sa tim da će im u letnjim mesecima sve proći glatko kao vruć nož kroz puter“, rekao je Miketić.

Zajedno će pozvati sve građane pogođene ovim zakonima, ali i one druge, sve aktiviste, profesionalna i stručna udruženja da se u udružimo u borbi protiv ovog udruženog kriminalnog delovanja vlade Srbije i njihovih tajkuna.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *