20. 05. 2024.
Vesti

Đilas: RTS krije od građana šta se sve dešava

Avatar
  • February 5, 2024
  • 5 min read
Đilas: RTS krije od građana šta se sve dešava

Analizom Dnevnika emitovanih prethodnih sedam dana uočen je niz kršenja novinarskog kodeksa, kao i izbegavanje objavljivanja velikog broja informacija značajnih za građane Srbije. Posebno se ističe sramotna odluka da se prilog o okupljanju roditelja dece ubijene u školi Vladislav Ribnikar i roditelja mladih ljudi ubijenih u Orašju i Duboni emituje u emisiji “Šta radite bre”, a ne u Dnevniku 2. “Šta radite bre” je emisija koja je u startu bila polusatirična, da bi vremenom postala jedino mesto gde se objavljuju informacije o tome šta rade opozicione stranke. Sasvim sigurno, apsolutno neprikladna za prilog koji je u njoj emitovan – navodi Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

šta radite bre rts

 

– Prethodne nedelje u Dnevniku RTS-a nije objavljen zahtev koalicije Srbija protiv nasilja da se konstitutivna sednica Skupštine Srbije održi posle sednice Evropskog parlamenta 8. februara, na kojoj će se raspravljati i usvojiti rezolucija o decembarskim Izborima – podseća Đilas.

– U Dnevniku je objavljeno da je u Prištini generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić rekao da od predstavnika međunarodnih organizacija i ambasada traži da se Telekomu omogući normalan rad na KiM. Iz ovog izveštaja ne saznajemo sa kim je direktor Telekoma razgovarao i u kojim je institucijama bio. Da li su to prištinske ili neke međunarodne institucije. Takođe, ostalo je nejasno kakav se pritisak vrši na Telekom – dodaje Dragan Đilas.

– Vest o tome da je prema svetskoj listi Indeksa korupcije Srbija na najnižem mestu od 2012. godine, odnosno, da je korupcija porasla do tog nivoa da se naša država više ne ocenjuje kao manjkava demokratija, već kao hibridni režim, u Dnevniku RTS je glasila ovako: “Srbija je po percepciji korupcije pala za tri mesta. Od 180 država, Srbija je na 104. mestu sa 36 bodova”. Iz ovako objavljene vesti ne može se razumeti da li je to nešto dobro ili loše – kaže Đilas.

 

– Nije objavljeno ni to da je od Srbije u regionu lošija samo BiH, odnosno, da je kod njih veća korupcija po percepciji građana. Ovu vest nije pratio izveštaj sa konferencije za novinare “Transparentnosti Srbija” i nije puštena nijedna izjava od analitičara koji su predstavili dobijene rezultate o stepenu korupcije na KZN – izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde.

– U Dnevnicima nije objavljena vest da je dečiji dodatak povećan za samo 61 dinar, kao ni da je Aleksandar Vulin, doskorašnji direktor BIA, u razmaku od nekoliko dana, dobio drugi orden iz Rusije, ovog puta od predsednika Putina, za lični doprinos u razvoju i unapređenju saradnje BIA i spoljne obaveštajne službe Rusije u zaštiti nacionalnih interesa dveju država.

Vest o prvom Vulinovom ordenu od FSB nije objavljena, a vest da je dobio drugi orden od Putina je puštena u emisiji “Šta radite bre” – tvrdi Đilas.

 

vulin orden fsb

 

– Nije objavljena vest da su predstavnici opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” pozvani na sednicu Evropskog parlamenta u Strazbur na kojoj će biti tema izborne neregularnosti u Srbiji kao i usvajanje rezolucije EP, a danima RTS ne objavljuje ni da će Evropski parlament zasedati i doneti rezoluciju o izborima u Srbiji. Međutim, u emisiji Šta radite bre je objavljena izjava Ivice Dačića da se rezolucija EP smatra neobavezujućom i poručuje opoziciji da se “ničemu ne nadaju”, pa je novinarski neprofesionalno objaviti nečiju izjavu o događaju koji se nijednom nije spomenuo. Takođe, se postavlja profesionalno pitanje gde je reakcija druge strane, odnosno, opozicije na Dačićevu izjavu u kojoj je prozvana – izjavio je lider Stranke slobode i pravde.

– Nije objavljeno da je više srpskih gradova a posebno Beograd, bio među pet najzagađenijih gradova na svetu – podseća Đilas.

– Nije objavljeno da će 8.februara Evropski parlament raspravljati o izbornim neregularnostima u Srbiji i da će o tome usvojiti rezoluciju. Međutim, u Dnevniku je pročitana izjava premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić, u kojoj se kaže da rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća ni za članice EU, što znači da je za Srbiju “duplo neobavezujuća”. Građani nisu dobili informaciju, ni kad, ni zašto zaseda Evropski parlament i kakve to posledice ima po našu zemlju – napominje Đilas.

– U Dnevniku je objavljena izjava dosadašnjeg predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića gde kaže da agresivna manjina u Skupštini ne može promeniti rezultate izbora. Potpuno je novinarski nedopustivo da se ne pita druga strana iz tzv. “agresivne manjine” za komentar. Pravilo dve strane je novinarski postulat, koji za RTS odavno ne važi – zaključuje Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Đilas dostavio RTS analizu Dnevnika 2

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *