23. 05. 2024.
Vesti

Dijana Vukomanović: Formiranje anketnog odbora o tragediji je važno a nesuglasice opozicije o tome su neprimerene

Avatar
  • July 19, 2023
  • 3 min read
Dijana Vukomanović: Formiranje anketnog odbora o tragediji je važno a nesuglasice opozicije o tome su neprimerene

Potpredsednica Srbija Centra dr Dijana Vukomanović gostujući na televiziji Nova S rekla je da je rasprava u opoziciji o predsedniku anketnog odbora Skupštine, koji treba da ispita tragedije koje su se dogodile, neprimerena zbog težine tragedije koja nam se dogodila.

Ona smatra da iako nema izvršna ovlašćenja ovakav odbor je važan jer može da ukaže na neke činjenice vezane za ove događaje i da ih predstavi javnosti.

Njegova najvažnija uloga je u tome da otkrije okolnosti i eventualne propuste kako bi smo izbegli da se ovakva tragedija ikada ponovi.

Upitana da prokomentariše atmosferu u parlamentu ona je rekla da je marketinški koncept SNS-a da unizi značaj parlamenta kao kontrolnog i nadzornog tela.

Međutim činjenica da se od uvođenja višestranačja do danas građani, koji artikulišu neke političke zahteve, okupljaju ispred Skupštine govori o tome da ona i dalje ima određenu  i težinu, bez obzira što često izgleda kao rijaliti.

Po mišljenju Vukomanovićeve važno je da se o svim bitnim temama razgovara u parlamentu a pogotovo o tragediji koja nas je zadesila jer je bitno da kao društvo prođemo proces kolektivne
katarze. Tu su se opravdano našli i zahtevi građana sa protesta ali se režim odlučio da ih ignoriše i ne uvaži.

Kada su u pitanju protesti ona kaže da iako SRCE ne učestvuje u organizaciji, njihovi članovi svim srcem koračaju sa građanima na svakom protestu i biće tu i dalje. Ona očekuje da će protesti dobiti novi zamah na jesen upravo zbog ignorantskog stava vlasti.

Kada su u pitanju izbori koji se pominju Dijana Vukomanović kaže da ih ove godine neće biti i da je Vučić svestan da bi u ovom trenutku sigurno izgubio beogradske izbore.

Pre bilo kakvih izbora potrebna je prelazna vlada koja bi stvorila elementarne uslove za fer izborni proces.

Vučić izbore koristi kao mamac za opoziciju dok režim u stvari ima puno pritisaka vezanih za rešavanje pitanja Kosova.

Sankcije koje je Amerika uvela Vulinu su ozbiljna packa i upozorenje Vučiću.

To kadrovsko rešenje, po njenom mišljenju, je bilo iznenađujuće između ostalog i zbog toga što po zakonu pripadnici BIA ne mogu da budu članovi političkih stranaka, a Vulin je u tom trenutku bio predsednik stranke.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *