20. 05. 2024.
Vesti

Deseti protest u Beogradu: „Srbija protiv nasilja”

Avatar
  • July 8, 2023
  • 3 min read
Deseti protest u Beogradu: „Srbija protiv nasilja”

Deseti put od početka maja, deo opozicije i njene pristalice izašli su na ulice Beograda kako bi izrazili protest zbog porasta nasilja u Srbiji, pogotovo posle dva masovna ubistva na teritoriji glavnog grada u samo dva dana kada je stradalo 19 ljudi, uglavnom dece i mladih.

Na protestima pod sloganom „Srbija protiv nasilja”. koji su počeli pre tačno dva meseca, opozicija traži promene u vladi i uopšte odlučnije postupanje državnih organa u rešavanju najvećih društvenih problema, pre svega smanjivanje agresije i nasilja u društvu.

Međutim, ni posle uporno ponavljanih zahteva, vlast ne pristaje na njih, a između dva protesta u Skupštini Srbije je izglasano poverenje ministru policije Bratislavu Gašiću.

Opozicija je tražila njegovo smenjivanje smatrajući ga „objektivno odgovornim” za dva masovna ubistva u samo dva dana početkom maja ove godine.

Opozicija je pozvala da se u subotu, 8. jula izrazi „solidarnost sa policajcima” koji, kako navode, časno obavljaju dužnost.

Posle okupljanja ispred Skupštine Srbije, hiljade demonstranata krenulo je u protestnu šetnju do Uprave policije Grada Beograda, najveće policijske stanice u glavnom gradu Srbije.

Kratko su zastali ispred sedišta Javnog servisa Radio-televizije Srbije, uzvikujući: „Ostavke, ostavke”.

Opozicija, između ostalog, traži i smenu rukovodstva RTS-a, nezadovoljna izveštavanjem o stanju u društvu.

Tokom dosadašnjih protesta, demonstranti su u nekoliko navrata blokirali međunarodni autoput E75, koji povezuje jug i sever Evrope, što su predstavnici vlasti kritikovali i sada traže da opozicija nadoknadi troškove tih poteza, tvrdeći da je privreda zemlje oštećena za milione evra.

Nijednom u tim navratima, policija nije sprečavala demonstrante da blokiraju ovu saobraćajnicu, niti bilo koji protestni marš ulicama Beograda ili drugih gradova.

Uoči novog okupljanja, opozicioni političari su rekli da protestnom šetnjom do zgrade Uprave policije za Grad Beograd, žele da poruče policajcima da „nisu sami” i da je njihov posao da rade savesno, časno i profesionalno.

U danima pre novog protesta, privedena je policajka iz Valjeva Katarina Petrović pod sumnjom da je odavala poverljive podatke istaknutoj opozicionoj političarki Mariniki Tepić da je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, u martu navodno izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom kokaina i alkohola.

Policajka je puštena na slobodu, ali je protiv nje tužilaštvo podiglo optužnicu.

Kao još jedan primer časnog postupanja policijskih službenika, opozicija ističe primer inspektora Slobodana Milenkovića, koji je krajem 2019. godine vodio akciju na poljoprivrednom imanju Jovanjica nadomak Beograda, gde je pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 600 kilograma marihuane.

Tada je uhapšen Predrag Koluvija, vlasnik imanja u Staroj Pazovi, koji se tereti da je organizovao uzgajanje i prodaju marihuane, kao i da je bio vođa grupe koju su činili policajci i pripadnici drugih bezbednosnih službi, koji su obezbeđivali imanje Jovanjica i pomagali vlasniku.

O tom slučaju se i dalje vodi postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda za organizovani kriminal u Beogradu.

Koluvija se sada brani sa slobode i gostovao i emisiji Televizije Happy, gde je izjavio da je „možda kriv, a možda nije 100 odsto”.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *