22. 05. 2024.
Vesti

Demokratska stranka: Zabranom ulaska u Srbiju Petru Nikitinu ogoljena autokratska priroda režima u Srbiji

Avatar
  • July 13, 2023
  • 2 min read
Demokratska stranka: Zabranom ulaska u Srbiju Petru Nikitinu ogoljena autokratska priroda režima u Srbiji

Režim Aleksandra Vučića, preko svojih poslušnika u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), zabranio je ulazak u zemlju ruskom antiratnom aktivisti, Petru Nikitinu, iako ima stalno prebivalište u Srbiji.


Ovim potezom, još jednom je ogoljena autokratska priroda režima u Srbiji, kojem je evropska retorika samo paravan za sprovođenje antidemokratskih i anticivilizacijskih politika.

Postalo je jasno da se zvanični Beograd u potpunosti stavio u službu despota iz Kremlja, te po ugledu na svog patrona kreće u obračun sa svim slobodomislećim pojedincima, koji ne pristaju da budu topovsko meso u suludom ratu koji se vodi protiv ukrajinskog naroda.

U svetlu najnovijeg poteza režima Aleksandara Vučića, vidi se da su sankcije SAD uvedene šefu BIA, Aleksandru Vulinu, u potpunosti opravdane i da su pogodile metu.

Ovo nije prvi put da režim u Beogradu stavlja na „crnu listu“ građanske i demokratske aktiviste koji su primorani da zbog političkog progona beže iz svojih zemalja.
Tako je Srbija 2017. godine, uprkos apelima Komiteta UN protiv torture, izručila Turskoj Dževdeta Ajaza, svesno ga žrtvujući i znajući da će biti podvrgnut mučenjima u turskim kazamatima, samo da bi ubrala po koji politički poen u očima Redžepa Tajipa Erdogana, kojeg Vučić naziva bratom.

Takođe, nakon sastanka Aleksandra Vulina sa sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolajem Patruševim, kojem je predao informacije o aktivnostima ruskih opozicionara u Srbiji, uhapšen je ruski opozicioni aktivista, Vladimir Kara Muza, čija „krivica“ je samo u tome što ne pristaje da bude deo Putinove ratne mašinerije.

Sve ovo nedvosmisleno govori da je srpski režim u potpunosti preuzeo obrazac vladanja Vladimira Putina, te da Srbiju nepopravljivo udaljava od Evropske unije i demokratskih vrednosti, za koje se deklarativno zalaže pred stranim predstavnicima.


Demokratska stranka najoštrije osuđuje ovakav potez režima Aleksandra Vučića i zahteva da se Petru Nikitinu smesta dozvoli ulazak u Srbiju.

Ujedno, pozivamo evropske i druge međunarodne institucije da hitno reaguju i pozovu režim u Beogradu na odgovornost, kao i da pruži odgovarajuća obrazloženja ovakvog čina.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *