23. 05. 2024.
Vesti

Demokratska stranka: Predizborno rasipanje jača inflaciju, a ne privredu

Avatar
  • October 10, 2023
  • 3 min read
Demokratska stranka: Predizborno rasipanje jača inflaciju, a ne privredu

Dok trenutna inflacija od 11,5 odsto izmerenih u avgusutu zaista pokazuje neznatno usporavanje trenda rasta cena, izgledi su da će se ova situacija kao posledica najavljenih poteza vlasti promeniti.

Zbog svega toga ćemo ne samo biti daleko od ciljanog nivoa inflacije, koji je između 7 i 8 odsto, već će dalekosežni negativni efekti po ekonomiju i privredu biti jako značajni, jer će ispaštati zbog novih nestabilnosti.

Za početak, nakon prošlomesečnog podizanja nivoa akciza, u novembru nas očekuje novo poskupljenje struje, na šta je vlast primorana zbog nedomaćinskog vođenje države i rupa u budžetu.

Negativne posledice po ekonomiju će takođe imati i populističke mere u vidu najavljene jednokratne pomoći penzionerima. Za ovo konsenzus već postoji, i mišljenja su da su se ranije jednokratne dotacije građanima prelile više u inflaciju, a manje u rast.

Stoga već neko vreme imamo nivo inflacije dosta veći od regiona, i Evropske unije kao najvećeg trgovinskog partnera.

Najveći udar na stanje u zemlji u dolazećem periodu će, međutim, predstavljati predizborna ekonomija, kako formalna, a pogotovo ona neformalna.

U trenutku kada su izbori iza ćoška, za početak nas očekuju nova, neplanska izdvajanja iz budžeta, za njihovo organizovanje.

Mnogo veći, povezani problem, leži međutim u neformalnim tokovima novca koji su u slučaju režimskih stranaka javna tajna. Nama ostaje jedino da pretpostavimo koliki će izdaci na sigurne glasove, i ostale šrafove u tom izbornom mehanizmu, zaista biti.

Dalekosežne posledice po ekonomiju će se stoga tek osetiti, a najviše će kao i uvek ispaštati mala i srednja preduzeća, a posledično i građani. Zbog ovakvog nedomaćniskog pristupa vođenju države, od danas do sutra, rezultat će biti to da će inflacija probiti očekivanja i projekcije.

Ovo će biti novi, negativan signal kako za strane investitore tako i za potrošače, ali pre svega udar na domaću privredu koja će opet morati da se prilagodi takvim novim uslovima. Neophodan preduslov za zdravu privredu i ekonomiju je to da se razvija u stabilnim uslovima, tako da će i ovaj put mogućnost za razvoj biti žrtvovana zarad populizma i obezbeđivanja nejednakih
uslova na izborima.

Ukratko, ljudi koji upravljaju državom se ponašaju kao pijanac koji zna da bi zbog svog ponašanja mogao da ima probleme u kući, a koji za šankom naručuje još jedno piće, iako zna da će mu taj novac sutra sigurno biti potreban, a svestan je i da će imati i zdravstvene posledice zbog toga.

Resorni odbor Demokratske stranke za privredu

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *