20. 05. 2024.
Vesti

Demokratska stranka: Ministarka prosvete odmah da povuče novi nakaradni pravilnik o ocenjivanju !

Avatar
  • February 13, 2024
  • 2 min read
Demokratska stranka: Ministarka prosvete odmah da povuče novi nakaradni pravilnik o ocenjivanju !

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke zahteva od ministarke Slavice Đukić Dejanović da odmah povuče novi Pravilnik o ocenjivanju, jer je donet bez konsultacija sa prosvetnim radnicima i sadrži odredbe koje otežavaju i unižavaju položaj prosvetnih radnika i vode ka daljem urušavanju obrazovanog sistema u Srbiji.

 

Novi pravilnik je donet bez konsultacija sa prosvetnim radnicima i sindikatima u obrazovanju, u birokratskom maniru, bez imalo osećaja o stanju u obrazovanju. U trenutku, kada sve više nastavnika odlazi iz prosvete, a sve manje mladih upisije studije koje školuju nastavni kadar, ova odluka ide u pravcu dalje devastacije srpskog obrazovanja.

Odredba kojom se, na zahtev više od polovine roditelja, pokreće procedura kontrole i evaluacije rada nastavnika, omogućava otvaranje Pandorine kutije.

Već posle nekoliko ovako pokrenutih postupaka nezadovoljnih roditelja, veliki broj nastavnika i učitelja će dodatno sniziti već niske kriterijume za ocenjivanje ili napustiti prosvetu, jer
neće dopustiti da lica koja nisu kvalifikovana za ocenu rada prosvetnih radnika sada mogu da pokreću procese za ispitivanje kvaliteta njihovog rada.

Nastavni kadar je već sada zatrpan administracijom, od njih se očekuje da budu i psiholozi i obezbeđenje, a sve za platu manju od republičkog proseka.

Novi pravilnik o ocenjivanju je samo kap u već prepunoj čaši žuči.

Zbog toga Demokratska stranka poziva ministarku prosvete da momentalno povuče novi Pravilnik o ocenjivanju na doradu, uz obavezne konsultacije sa zaposlenima u obrazovanju, zaključio je Milan Jevtić, član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

Demokratska stranka: Sindikati pod pretnjom potpisali protokol kojim odobravaju dalje poniženje prosvetnih radnika

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *