23. 05. 2024.
Vesti

Demokratska stranka: Aleksandar Vučić opet je slagao

Avatar
  • October 6, 2023
  • 2 min read
Demokratska stranka: Aleksandar Vučić opet je slagao

Vučić je opet slagao – nisu povećane sve plate u obrazovanju!

Obećanje Aleksandra Vučića da će svi zaposleni u obrazovanju dobiti za 5,5% uvećanu septembarsku platu je samo još jedno u nizu neistina koje predsednik Srbije gotovo svakodnevno izgovara.

Profesori, asistenti, saradnici i ostali zaposleni na univerzitetima za Vučića očigledno ne rade u obrazovanju, jer su njihove plate ostale nepromenjene.

Ovo nije prvi put da ova vlast ima ovakav odnos prema univerzitetima, pa sada asistenti imaju manju platu od nastavnika – početnika u osnovnoj i srednjoj školi.
Plate u školama su i dalje ispod republičkog proseka, pa saradnici i asistenti koji su bili najbolji studenti na osnovnim i master studijama dobijaju i manje od toga, odnosno mizernu nadoknadu za držanje nastave na fakultetima.

Zbog toga je odliv mladog naučnog kadra iz Srbije – na istorijskom maksimumu, a fakulteti počinju da se susreću sa činjenicom da se na konkurse za saradnike u nastavi – niko ne prijavi!

Resorni odbor Demokratske stranke za obrazovanje poziva vlast da odmah poveća plate na univerzitetima, ali i ispuni sve zahteve sindikata u obrazovanju koji su najavili štrajk, jer će u suprotnom obrazovni sistem u Srbiji biti ubrzo potpunosti razoren.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *