25. 07. 2024.
Vesti

Demokratska omladina : Iseljavanje studenata iz studentskih domova nedopustiv i neodgovoran čin nadležnih

Avatar
  • September 26, 2023
  • 3 min read
Demokratska omladina : Iseljavanje studenata iz studentskih domova nedopustiv i neodgovoran čin nadležnih

Demokratska omladina pruža punu podršku opravdanim zahtevima studenata koji upisuju master i doktorske studije, kao i studentima korisnicima produžene godine da ostanu u studentskim domovima do naredne raspodele mesta.

 

U situaciji kada se iz budžeta izdvaja enormna suma novca za stadione, a da pritom tog istog novca nema kada treba sprečiti značajan porast cena studentskih domova i ishrane, ovaka akt
predstavlja još jedan finansijski udar na ovu grupu studenata od strane nadležnih i nastavak urušavanja obrazovanja.

Posledica ovakvog postupanja ogleda se u tome da će studenti koji su svojim vrednim radom i uspehom na studijama stekli pravo da upišu master studije na teret budžeta i koji su izrazili nameru da nastave školovanje u sopstvenoj državi, kao i oni koji uskoro treba da diplomiraju, biti primorani da do decembra plaćaju ogromne iznose stanarina u periodu opšte inflacije i rasta cena ili da u suprotnom budu onemogućeni da uredno ispunjavaju svoje predispitne obaveze.

Suštinski, dobićemo grupu studenata koja neće imati ravnopravne uslove studiranja i to samo zbog toga što je njihovo materijalno stanje takvo da ne mogu da priušte privatni smeštaj, ili će se zbog privatnog smeštaja odricati svega drugog.

U državi koja je u svom prvom članu Ustava definisana kao država socijalne pravde tako nešto je nedopustivo.

Zahtevamo od Ustanove Studentski centar Beograd da se hitno javno oglasi po ovom pitanju i da uz saradnju sa Ministarstvom prosvete, Vladom i ukoliko je to neophodno drugim nadležnim organima, uključujući i privatne pružaoce usluga smeštaja nađe načina da studentima po budžetskoj ceni omogući smeštaj, odnosno da spreči da ostanu bez povoljnog smeštaja u domu koji im po svim kriterijumima pripada.

 

Podsećamo rukovodstvo državne ustanove Studentski centar Beograd, da oni svoje plate i pozicije imaju isključivo da bi radili u interesu studenata, a ne da bi ih ignorisali i svaki problem rešavali na njima najlakši način – izbacivanjem studenata na ulicu. Ukoliko nisu sposobni da reše problem, jedino rešenje je njihova smena i dolazak ljudi koji će biti daleko posvećeniji rešavanju problema studenata.

Netransparentnost u radu i guranje problema pod tepih iz godine u godinu bez volje za dugoročnim rešenjem mora odmah prestati, i ne sme se dozvoliti da se problemi prevale na teret studenata koji za te probleme nisu krivi.

Demokratska omladina će pomno pratiti postupanje nadležnih u cilju rešavanja ovog problema, ali i nastaviti da se zalaže ne samo za dugoročno rešenje problema smeštaja, već i za novu politiku visokog obrazovanja i studentskog standarda čiji će prioritet biti poboljšanje uslova studiranja uz maksimalnu pomoć države kako bi se troškovi studiranja smanjili.

To je investicija koju će studenti višestruko vratiti društvu.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *