20. 05. 2024.
Vesti

Delić: Postojeći zdravstveni sistem podseća na zapuštenu livadu sa višeslojnim i višeznačnim problemima

Avatar
  • February 15, 2024
  • 3 min read
Delić: Postojeći zdravstveni sistem podseća na zapuštenu livadu sa višeslojnim i višeznačnim problemima

Narodni poslanik i predsednik Resornog odbora Srbija centra za zdravstvo prof. dr Dragan Delić izjavio je da zdravstveni sistem Srbije liči na zapuštenu livadu „sa bar dvadesetak pojedinačnih ili grupnih, višeslojnih ili višeznačnih problema“.

„Promene koje nalažu transparentne tendere, znanje, iskustvo, viziju, strožu kontrolu trošenja finansijskih sredstava, bolju organizaciju i rukovođenje utemeljeno u autoritetu znanja i morala – ostale su po strani, gotovo marginalizovane i zaboravljene.

Zato se kao čvrsta konstanta, od početka devedesetih godina prošlog veka, umnožavaju i održavaju brojni problemi u srpskom zdravstvu: slabi rezultati u oblasti promocije zravlja i sprečavanje bolesti, zapostavljena primarna zdravstvena zaštita, neujednačeni ishodi lečenja, višemesečno i višegodišnje čekanje na dijagnostičke procedure i lečenje, nepovezanost pružaoca usluga, korupcija itd“, rekao je Delić u intervjuu za nedeljnik Novi magan.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem mora da bude organizovan tako da svakom građaninu ove zemlje zdravstvena zaštita bude dostupna, efikasna i bezbedna za sve osiguranike.

 

„Tri godine organizovanog, sinhronizovanog i promišljenog rada, uz učešće svih relevantnih faktora, smatram razumnom odrednicom za utemeljenje i realizaciju nove zdravstvene politike u Srbiji“.

 

Delić je naveo da su proteklih godina doneta brojna ishitrena i pogrešna rešenja u oblasti ljudskih resursa poput zabrane odobravanja specijalizacija i drugih.

„Mi smo 2021. imali 1.800 specijalista manje nego 2011, a specijalisti su ti koji nose i razvijaju zdravstveni sistem. Zato predlažemo da kadrovska politika bude planska, dugoročna, promišljena, sveobuhvatna, etički utemeljena i razvojna“.

 

Delić je dodao i to da vlast ne ulaže u zdravstvno obrazovanje stanovništva koje se, prema njegovom mišljenju, mora realizovati, pre svega, kroz primarnu zaštitu.

 

„Građane treba upoznati  sa time da je u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zapisano da je pojedinac dužan da čuva sopstveno zdravlje, ali i zdravlje drugih. Samodovoljnost, koju nam je ponudio neoliberalizam kao izuzetno primamljiv izbor, nije prihvatljiva ukoliko ona ugrožava druge ljude. Izlaz je isključivo u obrazovanim, samosvesnim i solidarnim građanima“.

 

Delić se osvrnuo i na njegov politički angažman i razloge ulaska u parlament Srbije.

 

„Politički angažman ne smatram kao proces afirmacije, samopotvrđivanja i samodokazivanja u vremenu mog biološkog kraja već kao, pomalo romantičan pokušaj da nešto promenim u zdravstvenom sistemu Srbije“.

 

„Ne prepoznajem sebe u strašljivoj većini koja ćutanje doživljava kao mudrost, niti kukavički i oportunistički mentalitet može ustanoviti proces ozdravljenja srpskog društva.

Takođe, ne prihvatam floskulu „Kakva Srbija, takva i Skupština“.

Narodna skupština može i mora da bude bolja, gde podanik postaje građanin, gde se afirmiše delotvornost argumenata i znanja, gde se neguje kultura diijaloga, gde su kompetentnost i poštenje uslov za početak pravih demokratskih procesa“, zaključio je Delić.

Delić: Treba nam nova zdravstvena politika, a ne reforma stare

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *