24. 07. 2024.
Vesti

Delić: Pogrešan stav ministarke o platama lekara, potrebna je nova zdravstvena politika gde će se vrednovati kvalitet rada i uspostaviti optimalni uslovi za rad

Avatar
  • February 13, 2024
  • 2 min read
Delić: Pogrešan stav ministarke o platama lekara, potrebna je nova zdravstvena politika gde će se vrednovati kvalitet rada i uspostaviti optimalni uslovi za rad

Narodni poslanik i predsednik Resornog odbora Srbija centra za zdravstvo prof. dr Dragan Delić izjavio je da je za unapređenje zdravstvenog sistema neophodna nova zdravstvena politika gde će se vrednovati kvalitet rada lekara i uspostaviti optimalni uslovi za rad.

Komentarišući izjavu ministarke Grujičić „niste zaradili, dobićete desetinu plate“ Delić je rekao da to eksplicitni stav i pojednostavljeno rešenje, a nama je potrebno „celovito sagledavanje problema i sveobuhvatno rešenje“.

 

danica grujičić ministarstvo zdravlja srpska napredna stranka

 

„Ministarka pokušava da promeni odnosno izvuče jednu dotrajalu ciglu u ruiniranom zidu sklonom rušenju, a mi, jednostavno, želimo  novi zid, odnosno novu zdravstvenu politiku“, rekao je Delić u autorskom tekstu za list Politika.

Dr Delić je naveo da ministarka zdravlja nije uzela u obzir uslove u kojima zdravstveni radnici danas rade, te da je, pre eventualnih finansijskih sankcija, neophodno te uslove unaprediti.

„Kvalitet rada lekara zavisi od brojnih faktora: organizacije rada, rukovođenja zdravstvenom ustanovom, međuljudskih odnosa, preopterećenosti lekara sa mogućim previdima i greškama u radu, kontinuiranog medicinskog usavršavanja, prostora i medicinske opreme, dostupnosti savremene dijagnostike i terapije, zdravstvenog stanja lekara“.

Prema njegovim rečima, Zakon o zdravstvenom osiguranju i postojeći sistem dovode lekare odnosno zdravstvene radnike u inferioran i zavisan položaj.

„Nameće se zaključak da ekonomski principi i parametri, pored socijalne  komponente i nekih drugih faktora, moraju biti u osnovi funkcionisanja zdravstvenog sistema“.

On je naveo i neke od predloga Srbija centra kako bi zdravstveni sistem bolje funkcionisao.

„Osnovna plata lekara specijaliste  treba da bude od 290 do 350 hiljada dinara. Takođe, zalažemo se za uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova i vojnog zdravstva u jedinstveni zdravstveni sistem Srbije u funkcionalnom, doktrinarnom i ekonomskom smislu.

To bi omogućilo osiguranicima da slobodno biraju lekare i zdravstvene ustanove. Generalno gledano, lekari u svakodnevnom radu moraju da se kreću u jasno i dobro zacrtanom koordinatnom sistemu znanja, obaveza i čvrstih etičkih principa“, zaključio je dr Delić.

Delić: Treba nam nova zdravstvena politika, a ne reforma stare

 

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *