22. 05. 2024.
Život Izdvajamo Kultura Vesti

Dan kada nas je napustio jedan od najvoljenijih glumaca, Nebojša Glogovac

Avatar
  • February 9, 2024
  • 3 min read
Dan kada nas je napustio jedan od najvoljenijih glumaca, Nebojša Glogovac

Nebojša Glogovac preminuo je na današnji dan, 9. februara 2018. u Beogradu u 49. godini života posle kraće bolesti.

Čuveni glumac je iza sebe ostavio troje dece, sinove Miloša i Gavrila iz braka sa slikarkom Minom Glogovac i kćerku Sunčicu iz braka sa instruktorkom joge Milicom Šćepanović.

Rođen je 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Sedamdesetih su se iz Trebinja preselili u Opovo, a zatim u Pančevo, gde je Nebojša završio osnovnu školu i gimnaziju.

 

Potom je krenuo na studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali ih je napustio na drugoj godini i na nagovor Milenka Zablaćanskog, koji ga je upoznao u amaterskoj pozorišnoj trupi u Pančevu, upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

– Vuklo me je pozorište. Pokojni Milenko Zablaćanski me je nagovorio da pokušam. Meni nije bilo toliko važno da upisujem akademiju i da se glumom bavim ceo život. Bio sam zadovoljan što se njome bavim u amaterskom pozorištu u Pančevu. Milenko me je startovao i ajde, ajde, ajde, ohrabrio me da pokušam. On me je spremio za prijemni. Sve je to bilo kao da sam navođen a da nisam bio svestan svega što mi se događa – rekao je Nebojša Glogovac za portal 011.

Prvu ulogu imao je nekoliko godina ranije. Tumačio je školskog druga Dragana Bjelogrlića u seriji “Bolji život” 1987. Poslednju je ostvario u serijalu “Nemanjići – rađanje kraljevine“. U njemu je glumio Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Bio je jedan od retkih dramskih umetnika koji su s velikim uspehom igrali na filmu, televiziji i u teatru. Otkad je 1996. postao stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u njemu je dočarao mnoštvo različitih karaktera. Spomenimo samo njegove najznačajnije predstave: “Sumnjivo lice”, “Hadersfild”, “Hamlet”, “Šine”, “Metamorfoze”, “Lutalica”.

Tokom dve i po decenije duge karijere osvojio je mnogobrojna priznanja.

Proglašen je Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji, 2017. godine. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu “Ustav Republike Hrvatske” na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

Među pozorišnim priznanjima izdvajaju se Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje u predstavi “Hadersfild” na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Nagrada grada Beograda za filmsku umetnost, Nagrada “Miloš Žutić” i Nagrada “Branka i Mlađa Veselinović”.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *