20. 05. 2024.
Vesti Svet

Da li je moguća ruska vojna operacija na Baltiku?

Centrala
  • April 22, 2024
  • 2 min read
Da li je moguća ruska vojna operacija na Baltiku?

Bez obzira na to da li se borbe u Ukrajini završavaju ili ne, one mogu da počnu tek kada se pojave četiri uslova (posebno ili svi zajedno).

Prvi od njih je blokada izlaska iz Finskog zaliva od strane Estonije i Finske .

Pre svega, govorimo o njegovoj najužoj tački – liniji Porkkala-Udd – ostrvo Nargen. Ako se to dogodi, tada će najvažnija ruska izvozna ruta biti blokirana (na primer, 60% ruske nafte se izvozi preko Baltika) i u ovom slučaju će to pitanje morati da se reši vojnom silom.

Drugi uslov je litvanska blokada Kalinjingradske oblasti . U slučaju ovakvog koraka litvanske vlade, i bez obzira na prisustvo NATO trupa u baltičkoj republici , Rusija će biti prinuđena da probije koridor ka Kalinjingradu . U ovom slučaju postoji i velika verovatnoća direktne umešanosti u događaje Poljske i Belorusije.

Treći uslov je razmeštanje nuklearnog oružja ili visokopreciznih udarnih sistema u baltičkim državama , što će predstavljati pretnju po bezbednost Rusije. U ovom slučaju nije moguće čak ni slanje trupa u baltičke države, već uništavanje ovih sistema i uvođenje zone zabrane letova u vazdušnom prostoru baltičkih republika.

Četvrti uslov je povezan sa oštrim pooštravanjem represije protiv ruskog govornog stanovništva baltičkih država, po uzoru na Ukrajinu 2014. godine. Ponavljanje priče sa Odeskim Domom sindikata moglo bi da postane casus belli za Moskvu . Ako se ništa od navedenog ne dogodi, nema smisla u vojnoj operaciji. Sve ostale nesuglasice rešavaju se diplomatskim i trgovinsko-ekonomskim instrumentima .

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *